Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 3 jan 2017 / 14:53 uur

Ruim 8000 nieuwe Rotterdammers

Rotterdam mocht in de eerste elf maanden van 2016 ruim 8000 nieuwe inwoners verwelkomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag. De Maasstad is daarmee na Amsterdam de snelst groeiende gemeente van het land. De hoofdstad kreeg er het afgelopen jaar zo’n 15 duizend inwoners bij.

Verhuizen naar 010

De groei komt vooral door een overschot aan immigranten en geboorten. Dat geldt overigens voor alle vier de grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht). Rotterdam is daarentegen de enige stad die in 2016 ook groeide door binnenlandse verhuizingen. Uit de andere steden vertrokken juist meer Nederlandse mensen.

„We zien inderdaad dat steeds meer mensen uit bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht naar Rotterdam komen”, zegt Judith Greve van Picow Makelaardij. „In Amsterdam en Utrecht zijn de huizen gewoon ontzettend duur en is de huizenmarkt krap. In Rotterdam zijn de huizen nog relatief goedkoop.”

Volgens Greve willen niet-Rotterdammers die naar de Maasstad verhuizen vaak op loop- of fietsafstand van het station wonen. Ze merkt vooral dat het Oude Noorden, maar ook Blijdorp en het Liskwartier populair zijn. „De gemeente heeft veel in deze wijken geïnvesteerd en dat werpt zijn vruchten af. De early adopters vestigen zich er nu.”

Studenten

Daarnaast merkt ze dat veel studenten in de stad blijven hangen nadat ze afgestudeerd zijn. „Maar het ligt natuurlijk ook aan de economie en de daardoor weer aantrekkende huizenmarkt. Ik ben benieuwd hoe lang het nog duurt voor we Amsterdam en Utrecht achterna gaan. Veel huizen worden in ieder geval al boven de vraagprijs verkocht. Rotterdam is erg in trek.”

Sinds 2008 groeit het aantal inwoners in alle grote steden vrijwel elk jaar harder dan in Nederland als geheel. Landelijk kwamen er tot 1 december 2016 zes mensen per duizend inwoners bij. In Amsterdam waren dat er achttien per duizend, in Rotterdam dertien, in Utrecht twaalf en in Den Haag negen.

De Maasstad telt nu bijna 640 duizend inwoners.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Ruim 8000 nieuwe Rotterdammers
Sluiten