Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 3 jan 2017
Leestijd: 1 minuut

Plasman presenteert kandidatenlijst Niet-Stemmers

Een recordaantal politieke partijen heeft zich ingeschreven voor de komende verkiezingen. Onder deze partijen bevindt zich een van de opmerkelijkste partijen van Nederland: Niet-Stemmers. Op dinsdag werd duidelijk welke kandidaten zijn opgenomen in de lijst.

In De Ochtend van NPO Radio 1 maakte Peter Plasman, strafrechtadvocaat en oprichter van de partij, zijn kandidatenlijst bekend. De lijst bestaat voor het merendeel uit advocaten en kent daarnaast twee zonen van Plasman. Ook Simone Bokma (Harley Davidson-dealer) en Remco Rhee (televisiemaker) nemen een plek in op de lijst.

Plasman heeft weinig eisen gesteld aan de kandidaten. Op de website van de partij werd gevraagd om personen die betrouwbaar zijn, geen lid zijn van een politieke partij, niet afhankelijk zijn van het inkomen verbonden aan het kamerlidmaatschap en overtuigd zijn van het verkiezingsprogramma. „De persoon zelf is onbelangrijk, als hij maar betrouwbaar is”, aldus Plasman tegen NPO Radio 1.

https://twitter.com/RemcoRhee/status/806480347181551616

Zichtbaar maken niet-stemmers

De partij voor de Niet-Stemmers maakt zich, zoals de naam al doet vermoeden, sterk voor de kiezer die niet stemt. „Niet langer wordt hun stem gekaapt door de andere partijen, vanaf nu krijgen niet-stemmers hun eigen zetels”, aldus de partij. Eventueel gekozen leden houden zich afzijdig van elke politieke beslissing. Het verkiezingsprogramma van de partij is dan ook zeer duidelijk: nooit stemmen in het parlement.

Wat er met het salaris van 107.000 euro per jaar gebeurt, daar blijft de strafpleiter vaag over. „Het gaat niet om geld, dat is volkomen onbelangrijk”, zei Plasman. „Ik ga er helemaal niks meer over zeggen. Ik sluit die discussie hiermee af.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.