Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 11 jan 2017
Leestijd: 3 minuten

In deze ‘escape room’ ontsnapt iedereen

Bank bedacht ‘escape room’ die dinsdag op de VU aanmeerde.

Vernuftig

Zenuwslopende piepjes zijn van veraf al te horen op de binnenplaats van de VU en studenten nemen nieuwsgierig polshoogte. De geluiden komen uit een mobiel gevaarte dat van buiten een kruising tussen een container en een uit de kluiten gewassen voortent van een caravan lijkt, maar vanbinnen een ingenieuze en vernuftige kamer blijkt, met een grote witte kubus erin vol geheime lades en geheimzinnige geluiden die uit de boxen schallen. Een kijkje naar binnen en een blik op de toetsen, pijlen en mysterieuze voorwerpen en de studenten willen deze escape room meteen doen. Al kun je het niet écht een escape room noemen, licht Tristan Hupe toe. „Want iedereen komt eruit, je kunt hier niet iets goed of fout doen.”

Origineel

Escaperoompionier Hupe is medeoprichter van Sherlocked, het bedrijf dat de ontsnappingskamers op de kaart zette en hij bedacht ook de invulling van deze kamer, die heel toepasselijk Unigma heet: ‘jouw persoonlijke raadsel’. Het idee komt van ABN AMRO en alles is tot stand gekomen in samenwerking met creatief bureau UM Studios en Sherlocked. Met deze pop-up mobiele challenge gaan ze de komende maanden meer studentensteden af en het is een originele manier om nieuw talent te ontdekken. Al weten de studenten van tevoren niet dat ze in een kamer van de bank stappen.

Match?

„Het is in eerste instantie een leuke en vernieuwende manier voor de studenten om kennis met ons te maken en achter hun persoonlijke kwaliteiten en talenten te komen”, vertelt Tessa van Berckelaer, recruiter van de bank. Na afloop krijgen ze een uitdraai van hun ‘score’, gebaseerd op een bekende persoonlijkheidstest die de resultaten weergeeft in waardes als extravert-introvert en denker-voeler. En wordt duidelijk of een student of young professional bij de bank zou passen, beaamt Van Berckelaer.

Joemi

In de ‘wachtkamer’ waar koffie en thee staat en iemand de studenten de spelregels uitlegt, zit derdejaars Bedrijfskunde student Joemi Willems (21). Ze kreeg een informatief mailtje van haar faculteitsvereniging Aureus en dacht: waarom niet? „Ik had vandaag toch niet zo veel te doen”, lacht de blonde studente. Een keer eerder zat ze in een escape room en ja, ze wist te ontsnappen. Het was wel kantje boord, verklapt ze. „Ik had nog maar drie minuten op de klok staan.” Joemi, die slechts één naamgenoot in ons land heeft rondlopen, houdt wel van spelletjes en raadsels oplossen, al is ze wel stressgevoelig… „Als ik maar niet blokkeer daar in die kamer.”

600 seconden

Dan is het tijd voor haar eigen Unigma en verdwijnt ze de kamer in. De piepjes klinken weer en na 600 seconden precies, gaat de deur weer open. „Ik snap er helemaal niets van!” Haar haar is een beetje door de war en een vragende blik prijkt in haar ogen. „Het is echt heel bizar daarbinnen, ik weet eigenlijk nog steeds niet wat ik precies heb gedaan.” Maar spannend was het wel, zeker met al die geluiden, „je raakt in een totale focus en gaat er dan helemaal voor.” Ze heeft in flesjes geroken waarna een code vrijkwam, ze legde stokjes op de juiste manier waardoor de spotlights aangingen en… „Niet teveel verklappen, hoor!” roept Sherlockedman Hupe een tikkeltje streng, „anders weet straks iedereen al hoe het binnen werkt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.