Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 10 jan 2017 / 21:00 uur

‘Bedrijven verkopen kost Trump vermogen’

Nog nooit werd een zakenman met zoveel bezittingen president van de Verenigde Staten. De rijkdom van Donald Trump roept echter ook discussie op, want de president moet de schijn van belangenverstrengeling tegengaan. Woensdag houdt hij een persconferentie waarin hij naar verwachting uitleg zal geven hoe hij die schijn tegen zal gaan.

Volgens zijn criticasters heeft Trump maar één optie: uit de zakenwereld stappen, zijn bedrijven verkopen en de opbrengsten in anonieme activa stoppen, die door iemand anders worden beheerd. Maar voor iemand met zoveel onroerend goed is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Mocht Trump wel alles gaan verkopen, moet hij bovendien rekenen op flink verlies.

Ingewikkeld

Volgens ethici kan Trump er het best voor kiezen om zijn bedrijf in de verkoop te zetten. Dat is echter ingewikkeld, tijdrovend en kostbaar: „De aard van het bedrijf leent zich niet voor een publieke verkoop”, vertelt ethicus Jan Baran. „Het is lastig om een bedrijf voor te stellen dat lijkt op het bedrijf van Trump, omdat het zo’n mengelmoes van dingen is. Dus dat zou wel even duren, minimaal een jaar.”

De aanstaande president beloofde eind november vorig jaar zijn bedrijf te gaan verlaten. Hoe hij dat precies voor zich ziet, blijft vooralsnog onduidelijk. Op basis van een tweet leek hij erop aan te sturen de leiding over te dragen aan zijn kinderen, maar dat hij zijn belangen niet afstoot of verkoopt.

Of Trump daarmee nog steeds geld verdient aan zijn bedrijf en hoe dat precies bij hem terecht komt, is onduidelijk. Ook de betrokkenheid van zijn kinderen in zowel het bedrijf als bij het presidentschap roept vraagtekens op. Zo kondigde Trump eerder deze week nog aan dat hij zijn schoonzoon Jared Kushner gaat benoemen tot topadviseur in het Witte Huis.

Geldverlies

Mocht Trump erin slagen al zijn bezit te verkopen, zal hem dat pijn doen, is het niet emotioneel dan wel in de portemonnee. Door stijgende rente en verschuivingen op de vastgoedmarkt zal dat de aanstaande bewoner van het Witte Huis financieel raken. Van de 28 activa van Trump die Forbes vorig jaar uitlichtte, verloren 18 activa aan waarde.

Een daarvan was de Trump Tower op Fifth Avenue in Manhattan. Was dat gebouw in 2015 nog 562 miljoen euro waard, een jaar later was dat met 420 miljoen euro een slordige 142 miljoen euro minder.

Forbes berekende toen dat de Republikein in 2016 zo’n 713 miljoen euro minder waard was dan het jaar ervoor. Volgens het zakenblad was Trump in september 2016 een slordige 3,3 miljard euro waard.

Wat Trump daadwerkelijk van plan is met zijn onroerend goed wordt woensdag mogelijk duidelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Bedrijven verkopen kost Trump vermogen’
Sluiten