Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 11 jan 2017

Rik van de Westelaken: nieuws na het Journaal

Na zeventien jaar hardcore nieuws bij het NOS Journaal maakte Rik van de Westelaken (45) afgelopen zomer de overstap naar het amusement. Zijn eerste klus is 5 Golden Rings, een gameshow op SBS 6 die donderdag voor het eerst wordt uitgezonden.

„Als je dit een jaar geleden tegen me had gezegd, had ik het niet geloofd”, vertelt Van de Westelaken. „In eerste instantie ben ik natuurlijk overgestapt voor een reportageprogramma. Toen SBS en John de Mol me voor 5 Golden Rings vroegen heb ik dan ook bedenktijd gevraagd. Maar ik ging bij de NOS weg omdat ik nieuwe avonturen wilde en dit is zo’n nieuw avontuur. Dat reportageprogramma gaat er sowieso komen, en 5 Golden Rings en ook Peking Express (dat waarschijnlijk ergens in het voorjaar begint) kwamen er als bonus bij.”

Kijkcijferhit

Het zaadje voor deze stap in zijn carrière werd geplant tijdens zijn deelname (hij won nog ook) aan kijkcijferhit Wie Is De Mol?, waarin we die stijlvolle, altijd strak-in-het-pak gestoken anchorman van het Journaal twee jaar terug ineens grappen zagen maken in korte broek. „Mensen dachten: goh, hij kan ook iets anders dan nieuwslezen.”

Dit is dus het eerste wat we van hem zien op tv sinds zijn vertrek bij de NOS. „En nota bene niet eens bij de zender waar ik getekend (dat is Net5) heb. Weet je, I go with the flow. Dat ik nieuwslezer werd was ook niet gepland. Het is goed om af en toe een nieuw avontuur aan te gaan. En ik geniet er vreselijk van. Inmiddels heb ik een paar afleveringen van 5 Golden Rings opgenomen en het is een superleuk programma.”

Spannend vond hij het ook. „Wat meteen blijkt: een goede quiz maken is moeilijk. Als je thuis zit te kijken denk je: hoe ingewikkeld kan het zijn? Iemand stelt een vraag en iemand geeft een antwoord. Maar het zit slim in elkaar. Er is goed nagedacht over de vragen, de kandidaten en de spanningsopbouw. Leuk om van dichtbij mee te maken.”

Verfrissend

Het werk bij de NOS mist hij niet sinds hij er in augustus wegging. „Behalve zin in nieuwe avonturen had ik behoefte om me even te ontrekken aan het nieuws. Het is fijn om niet elke aanslag te hoeven verslaan of bovenop zo’n zwartepietendiscussie te moeten zitten. Ik werd daar heel ongelukkig van. Zeventien jaar lang zat ik hele dagen in het nieuws. Deze stap is verfrissend.”

Golden Rings is vanaf donderdag om 20.30 uur te zien bij SBS6.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Rik van de Westelaken: nieuws na het Journaal
Sluiten