Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Binnenland 9 nov 2016 / 07:11 uur

Geen geld? Dan geen 21e Lezersfeest Rotterdam meer

Rotterdam viert zaterdag 12 november het 20e Lezersfeest. Maar of er volgend jaar ook een 21e komt…

Ruim vijftig schrijvers van naam, schrijftalenten, muzikanten, cabaretiers en zo’n zeventienhonderd lezers komen zaterdag in Bibliotheek Rotterdam samen om het 20e Lezersfeest te vieren. Een feest dat heel Rotterdam inmiddels kent, een feest dat wordt gewaardeerd en druk wordt bezocht, maar donderdag waarschijnlijk te horen krijgt dat de gemeente de subsidiekraan voor het jaarlijkse evenement dichtdraait.

0 euro

Via het Cultuurplan Rotterdam wordt het Lezersfeest nu met 65.000 euro gesteund. Voor het Cultuurplan 2017-2020 gelden andere cijfers. De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur vindt dat het 0 euro moet zijn. ,,De Raad is van mening dat een dergelijk populair festival haar inkomsten geheel uit de markt zou moeten kunnen halen”, zo heeft de gemeente Rotterdam voorgelegd gekregen. Donderdag valt de beslissing.

Susanne Vergouwen is als projectleider al acht jaar de stuwende kracht achter het Lezersfeest. Ze kijkt uit naar een feestelijke editie op zaterdag, maar wacht ook een spannende week in verband met het Cultuurplan.

Eige succes

Wat dacht je toen het advies in juli bekend werd?

Ik dacht ‘we gaan ten onder aan het eigen succes’. Omdat het advies inhoudelijk positief over het Lezersfeest is, dacht ik niet meteen: het is voorbij.

Men vindt dat inkomsten uit de markt moeten komen. Is dat eenvoudig gezegd de entreeprijs verhogen?

Dat laatste in ieder geval en andere bronnen aanboren. Tijdens een hoorzitting heb ik ingesproken en verteld dat we qua andere bronnen inmiddels aan ons plafond zitten. We vragen nu 19 euro entree om het Lezersfeest laagdrempelig te houden. Dat kan onmogelijk zomaar 50 euro worden.

Stel: het wordt 0 euro. Komt er dan geen 21e editie?

In dezelfde hoorzitting heb ik gezegd: geen geld, geen feest. Met 65.000 euro minder kunnen we niet zomaar een jaar in de huidige grote vorm overbruggen. Over een Lezersfeest in een alternatieve vorm is nog niet nagedacht.

Nog hoop

Hoe groot acht je de kans dat er donderdag plots toch subsidie komt?

Ik heb werkelijk geen idee, ik heb alleen maar hoop.

Hoe was het eerste Lezersfeest eigenlijk ten opzichte van nu?

Ik was er niet bij, maar volgens mij was het iets meer elitair. Zelf heb ik het festivalgevoel aan het feest proberen te koppelen, door een randprogrammering en dingen met een knipoog te organiseren. Wat ik altijd belangrijk vind: het moet een festival voor álle lezers zijn. Dus ook thrillerschrijvers kunnen hier terecht. Zij zijn niet overal welkom. Als je gelezen wordt, dan zijn er lezers en die willen je als schrijver dus vast wel eens zien. Schrijvers en lezers komen graag naar Rotterdam om elkaar te ontmoeten en in de nacht uiteindelijk nog een ‘lekker fout’ dansfeest te beleven.

Wanneer is het weer?

Voor mensen die het nog niet kennen: waarom zouden zij zaterdag naar het misschien wel laatste Lezersfeest moeten komen?

Omdat mensen die voor het eerst zijn geweest altijd vertellen dat het ‘veel leuker was, dan verwacht’. Toen ik het voor de eerste keer organiseerde moest ik echt mijn best doen om mijn vrienden naar het Lezersfeest te krijgen. Nu vragen ze me elkaar jaar wanneer het weer is. Het Lezersfeest is veel meer dan een schrijver die in een oubollige ruimte een stukje voorleest.

Hier zie je de aftermovie van het 19e Lezersfeest:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen geld? Dan geen 21e Lezersfeest Rotterdam meer
Sluiten