Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 19 sep 2016 / 18:27 uur

Politieke kopstukken mooi dankzij Yessica’s kwasten

De 18-jarige Yessica Noordzij uit Schiedam heeft dinsdag op Prinsjesdag een belangrijke taak. Ze is verantwoordelijk voor de make-up van een aantal Tweede Kamerleden. Spannend, zou je denken, maar niet voor Yessica. Zij ziet het vooral als een gave uitdaging waar ze heel veel zin in heeft.

„Ik heb Prinsjesdag weleens op tv gezien, maar ben er tot nu toe nog nooit bij geweest”, vertelt de schoonheidsspecialist in opleiding enthousiast. „Ik ben daarom wel benieuwd hoe de dag zal verlopen, maar niet nerveus. Trillende handen van de zenuwen kun je niet gebruiken als je bijvoorbeeld eyeliner bij iemand aan moet brengen, dus het is maar goed dat ik niet zenuwachtig ben aangelegd”, lacht ze.

Verrassing

Ongeveer een maand geleden kreeg Yessica een mailtje met de vraag of zij op Prinsjesdag de make-up van onder meer Mei Li Vos en Attje Kuiken wilde doen. Haar school, het Rotterdamse Albeda College, had Yessica even daarvoor genomineerd voor een vakwedstrijd voor mbo’ers, genaamd Skills Heroes. Yessica werd uiteindelijk derde. Aan de eerste vier dinsdag de eer om Tweede Kamerleden op te maken. „Toen ik derde werd, kreeg ik een bronzen medaille en ik was natuurlijk blij met de eer. Maar ik had geen idee dat we dit ook nog zouden gaan doen, dus dat mailtje kwam als een grote verrassing. Ik heb gelijk laten weten dat het me superleuk leek!”

Foto’s

Ter voorbereiding op dinsdag heeft Yessica uitvoerig foto’s van ‘haar’ politica bekeken om alvast ideeën op te doen. „En stiekem ook een beetje om te kijken welke gezichten er ook alweer bij de namen horen, haha! Maar ik heb vooral op de huidskleur gelet voor de foundation en naar de ogen gekeken om te bepalen welke kleuren oogschaduw daar het best bij passen.”

Hoedjes

Omdat ze afhankelijk is van wat de politica dragen, was dat het enige wat Yessica vooraf kon doen. „De make-up moet passen bij de outfits en hoedjes die ik dinsdag voor het eerst zie, maar ook bij de persoonlijke stijl van de politica. Als zij normaal nauwelijks make-up dragen, kan ik niet ineens met felle kleuren uitpakken.”

Extra geoefend heeft ze niet. „De opdrachten van de wedstrijd zitten nog vers in mijn geheugen. Een daarvan was dagmake-up aanbrengen, wat ik dinsdag ook bij de politica doe. Een dagmake-up houdt in dat het een rustige look is met maximaal drie matchende kleuren.”

Bijzonder

Als derdejaarsstudent vindt Yessica het bijzonder dat ze dit mag doen. „Dat kan ik mooi op mijn cv zetten. Het zijn toch bekende mensen die je mag opmaken en iedereen ziet ze op tv. Met jouw make-up. Daar kan ik best trots op zijn, denk ik.”

Reageer op artikel:
Politieke kopstukken mooi dankzij Yessica’s kwasten
Sluiten