Carlo Doodeman
Carlo Doodeman Binnenland 2 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Stijging gebruik ontspannende drugs, 4fmp populairst

Waar het gebruik van tabak, cannabis en alcohol door jonge Amsterdammers is gedaald, is het gebruik van ‘ontspannende drugs’ juist fors toegenomen.

Volgens Antenne 2014, een onderzoek dat jaarlijks wordt uitgevoerd door Jellinek en UvA over drugsontwikkelingen onder jonge Amsterdammers, worden narcosemiddelen steeds meer gebruikt. Hierbij moet gedacht worden aan drugs als ketamine, ghb en lachgas. Hoewel deze middelen tot de partydrugs gerekend worden, hebben ze eerder een ontspannend effect.

Ghb en Lachgas

Het ‘ooit-gebruik’ van ghb is tussen 2010 en 2014 gestegen van 11 procent naar 19 procent, maar is volgens het onderzoek wel alweer over zijn hoogtepunt heen. In de jaren 2000 en 2005 behoorde lachgas nog tot de categorie drugs waarvan het gebruik nog niet eens onderzocht werd, inmiddels is het ooit-gebruik bijna verdubbeld: tussen 2010 en 2014 steeg het gebruik van 26 naar 46 procent.

Lees ook: Zo gemakkelijk belanden drugs in je drankje

Ook het gebruik van het relatief onbekendere ketamine (een verdovingsmiddel voor mensen en dieren) steeg fors. In 2010 bedroeg het ooit-gebruik nog een schamele 8 procent en in 2014 was er al sprake van de dubbele cijfers: 20 procent.

New drug on the block

De drug 4-FMP, ook wel bekend als 4-FA, is volgens de studie het populairste nieuwe genotsmiddel. De drug is redelijk jong en dat laten de cijfers ook zien, het recente gebruik is net zo hoog als het ooit-gebruik: 12 procent. 4-FMP dankt zijn populariteit volgens de ondervraagden aan ‘de subtielere roes, meer controle en minder brakheid dan bij xtc’.

Een paar weetjes

1 GHB

GHB werd en wordt soms gebruikt als spieropbouwend middel, het zou de aanmaak van groeihormonen stimuleren. GHB is een lichaamseigen stof en komtvoor in verschillende delen van het lichaam.

2 Ketamine

Van hoge doseringen ketamine kun je in een zogenoemde K-hole terechtgekomen. In deze staat kun je het besef van tijd verliezen en kan je lichaam aanvoelen alsof het zweeft.

3 Lachgas

Ondanks de naam is lachgas geen garantie voor keihard schuddebuiken, een zwaar gevoel in je hoofd met een vreemde suis in je oren is een effect dat vaker voorkomt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.