Carlo Doodeman
Carlo Doodeman Binnenland 2 sep 2015 / 11:15 uur

Zes weken in tentje voor kavel in Noord

Het is een vreemde gewaarwording om een tentenkamp te zien opdoemen aan de Ridderspoorweg in Amsterdam-Noord. Op een braakliggend terrein staan caravans, tenten en campers. Er zijn mensen die een boek lezen voor hun tent en kinderen die spelen op de binnenplaats. Even waan je je op een camping.

Lees ook: Wildkamperen voor een zelfgebouwd droomhuis

De mensen die er kamperen doen dat echter allerminst voor hun lol. De gelegenheidscamping bestaat uit mensen met één gezamenlijk doel: een felbegeerde kavel bemachtigen in de Buiksloterham. Om mee te mogen doen met de zelfbouwmarkt, waar de kavels verkocht worden, eist de gemeente Amsterdam te allen tijde fysieke aanwezigheid.

Daarom zijn er inmiddels al 26 gegadigden op het terrein die met tent, bus, camper of caravan duidelijk fysiek aanwezig zijn. De zelfbouwmarkt vindt echter pas plaats op 10 oktober en dus moeten de mensen nog zes weken vertoeven op de sobere camping.

Omstandigheden

De omstandigheden waarin dat moet gebeuren vindt Hans (52) van nummer 23 niet optimaal en hij wijst daarbij met een beschuldigende vinger naar de gemeente: „Er is geen stromend water, er zijn resten asbest en chemisch afval dat nog niet is opgeruimd. Als je hier zes weken moet zitten, op zo’n knollenveld, dan vind ik dat de gemeente ons blootstelt aan mensonterende toestanden.” Er is inmiddels wel stroom geregeld en er staan wat mobiele toiletten voor de camping.

Dagindeling

Eelco IJtsma (39) van nummer twee staat hier samen met zijn vrouw en kinderen en vandaag is het zijn beurt om op de kinderen te passen: „Mijn vrouw en ik werken allebei overdag en de aanwezigheid hier wisselen we dus af. Allemaal in goed overleg met onze bazen, want die werken graag mee aan onze droom.” Het systeem van partners die elkaar afwisselen in verband met werk zie je meer op de camping. Daarnaast wordt er veel gebuurt, gelezen en gewerkt op het terrein zelf.

Op een spandoek bij de ingang van het terrein staat de volgende tekst: „Een beetje gestoord voor onze droom in noord.” Het werpt de vraag op waarom mensen zes weken kamperen overhebben voor een kavel. Wat is er zo bijzonder aan de plek? Volgens Stefan (46) van nummer vier heeft dat met de prijs, locatie en vrijheid te maken: „Er zijn hier veel mensen die al lang rondlopen met een droom om hun eigen huis te bouwen of te ontwerpen. En omdat Amsterdam zo extreem duur is, is dit voor veel mensen de enige kans.”

Er ontstaat duidelijk zichtbaar een kleine gemeenschap met eigen regels. Op de binnenplaats staat een houten plank met daarop de wachtenden met naam en nummer. De tijdelijke kampeerders helpen elkaar met daad en goederen en je kunt gemakkelijk de buurvrouw om een kopje suiker vragen. Een sfeer waarin zij het nog wel zes weken met elkaar uithouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zes weken in tentje voor kavel in Noord
Sluiten