Tahnee van Nispen
Tahnee van Nispen Binnenland 8 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

5 bizarre feiten over Bart van U.

Bart van U. verschijnt vandaag voor de rechter. Hij staat terecht voor de moord op zijn zus Loïs van Urk en oud-minister Els Borst. Metro zet vijf bizarre feiten over Van U. op een rij.

1 Aantal steekwonden

Zowel Loïs van Urk als Els Borst zijn vermoord door tientallen messteken. Borst is om het leven gekomen door 41 steekwonden en zijn zus is veertig keer gestoken.

2 Gemeld voor gevangenisstraf

Van U. had zich meerdere keren bij de politie gemeld om een gevangenisstraf uit te zitten die hij eerder van het gerechtshof in Den Haag had gekregen voor verboden wapenbezit. Hij belandde niet in de gevangenis ondanks er een rechterlijk bevel tot gevangenneming was. Als hij wel in de gevangenis had gezeten, was de moord op zijn zus misschien voorkomen.

3 ‘Geestelijk gestoord’
Er kon geen gesprek worden aangeknoopt, want hij ‘is geestelijk gestoord’. Dat vertelde de barman Ron van brasserie Cantina Fabrica aan de Oudedijk in Rotterdam toentertijd. „Hij kwam hier wel eens langs en dan zat hij hier aan de bar met zijn zonnebril op. Ik heb wel eens een gesprek met hem proberen te voeren, maar dan kom je er snel achter dat hij geestelijk gestoord is. Hij vond het niet normaal dat mensen geld verdienen. Maar verder zwaaide hij vriendelijk bij het voorbijlopen.”

4 ‘Abortus is moord’

Een buurtbewoner zegt dat Bart van U. last had van waanbeelden. „ Hij zag overal moslimextremisten en heeft ook wel eens gezegd dat abortus moord is. Hij had een hekel aan de maatschappij. Ik weet niet of hij precies daarom Borst heeft vermoord.”

5 DNA-afname

Hoewel Bart van U. eerder in contact kwam met justitie werd er geen DNA-materiaal bij hem afgenomen. Op 12 januari is hij achter slot en grendel geplaatst voor het doden van zijn zus. Na haar dood is er bij Van U. DNA afgenomen. Daaruit is gebleken dat hij te maken heeft met de dood van Els Borst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.