Job Halkes
Job Halkes Binnenland 14 aug 2015
Leestijd: 4 minuten

Hier wilde je tien jaar terug niet zijn in Rotterdam

Rotterdam voert momenteel alle hippe lijstjes aan, maar tien jaar geleden was dat wel anders. De stad stond toen op nummer één in de foute lijstjes. Tien plekken die nu hip zijn, maar in het verleden berucht.

West-Kruiskade
Vanuit het station direct naar links richting centrum, zo viel te lezen in de vele reisgidsen. De rechts van het station gelegen West-Kruiskade was het domein voor drugsdealers en andere criminelen. Aangevuld met de vele foute zaken was het bijna een no-goarea. Tien jaar later is de straat helemaal upcoming. De ene na de andere hippe zaak opent de deuren en de drugshandel is zo goed als verdwenen.

Lees ook: Horecaman Wink op slag verliefd op West-Kruiskade

Zwaanshals/Noordplein
Wie tien jaar geleden over de Zwaanshals en het Noordplein liep, trof een licht verpauperde omgevig aan met rare winkeltjes en vage kroegen. Tien jaar later is dit gebied één van de populairste gebieden van Rotterdam-Noord. Hippe kledingwinkels, bloemenzaken en horeca vestigden zich in de straat, die elk weekend behoorlijk wat publiek trekt.

Stationsplein
Perron nul werd in 1994 gesloten en dat werd gedaan middels stalen hekken. De handel rondom het Stationsplein bleef en was menig Rotterdammer een doorn in het oog. Een plek om snel voorbij te lopen. Nu is dat wel anders. Toeristen en Rotterdammers staan stil op dezelfde plek en maken foto’s van het nieuwe station. Op de plek waar vroeger drugsdealers stonden, staan nu mensen met een kopje koffie van Lebkov.

Lees ook: Wat je nog niet wist over Rotterdam Centraal

Hofbogen
Kwam je tien jaar geleden aan met de trein op Station Hofplein, dan was het de kunst om zo snel mogelijk weg te wezen. Ongure types hingen rond onder de bogen van het station. Het contrast met nu kan niet groter. Een trein rijdt er niet meer, maar publiek is er genoeg. Hippe zaken als Bird en FG Food Labs openden de deuren onder het voormalig spoorwegviaduct. Het tuig heeft plaatsgemaakt voor levensgenieters en feestvierders.

Deliplein
Het Deliplein was tien jaar geleden vooral het ‘doe-maar-nietplein’. Het hart van Katendrecht was een plek voor gespuis. Overvallen op de winkeltjes in de buurt waren bijna wekelijks aan de orde. Na grootschalige sloop en nieuwbouw in de buurt is het Deliplein nu één van de hipste plekjes op Zuid. Met leuke horeca is het gebied een stuk levendiger geworden. Via de Rijnhavenbrug ben je zo op de Kop van Zuid bij Hotel New York.

Lees ook: “De Kaap is een topwijk”

Kop van Zuid
Zo’n tien jaar geleden was er al wel wat activiteit met Hotel New York, maar met de opening van onder meer De Rotterdam (2013) en de Montevideo (2005) begon het gebied zich te ontpoppen als een ware trekpleister. Of je nu een cocktail gaat drinken bij Nhow, een visje gaat eten bij Herman den Blijker of een filmpje pakt in LantarenVenster, het is er heerlijk vertoeven. En het gebied is nog niet af, want er komt nog een toren bij en een oud pakhuis wordt verbouwd tot hotel.

Stieltjesstraat/Stieltjesplein
Schimmige sekswinkeltjes en seksbioscoopjes sierden het straatbeeld net na de Koninginnebrug. Niet echt een lekkere plek om met je gezin eens naartoe te gaan. Hoe anders is dat nu. Restaurant De Hef is in de wijde omgeving bekend en Hotel Pincoffs krijgt de ene na de andere prijs. Met het nabijgelegen entrepotgebied een prima plek om nu wel met het gezin heen te gaan.

Lees ook: Rott Spot: Suite Hotel Pincoffs

Schiedamseweg
Tien jaar geleden was de Schiedamseweg in West vooral het Wilde Westen. Met name het gedeelte richting Marconiplein was berucht. De ene na de andere vage zaak opende de deuren en middenstanders die bleven zitten, hadden het zwaar. Hoe anders is het nu. Gerenommeerde winkelbedrijven openen een vestiging en de straat bruist met de vele leuke eettentjes. En het gespuis? Dat is een stuk minder geworden.

Keileweg en omgeving
Het gebied rondom de Keileweg was een tippelzone. Het stadsbestuur maakte daar zo’n kleine tien jaar geleden een eind aan en ving de dames van de Keileweg op in opvanghuizen. Nu heeft onder meer uitvinder Daan Roosegaarde zich in het gebied gevestigd en kun je bij ‘Uit je eigen stad’ op de stadsakker terecht voor heerlijke groenten.

Lees ook: Roosegaarde gaat voor schone lucht Spelen Beijing

Nieuwe Binnenweg
De langste winkelstraat van Nederland, maar ook de beruchtste. Dat was op delen van de Nieuwe Binnenweg tien jaar geleden zeker. Drugshandel en prostitutie sierden het straatbeeld, gecombineerd met schimmige zaakjes. Nu is er nog steeds wat overlast, maar vergeleken met vroeger valt het erg mee. Nieuwe eettentjes openen de deuren en het is weer gezellig om ‘s avonds door de Nieuwe Binnenweg te lopen.

Lees ook: Nieuwe Binnenweg wordt schoenenparadijs

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.