Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 14 aug 2015
Leestijd: 2 minuten

Campings balen van shoppen vanuit tent

Campinghouders worden horendol van de vele pakketjes die kampeerders op de camping laten bezorgen. Ze beginnen er langzamerhand overlast van te ervaren en zoeken extra opslagruimte of beraden zich op andere maatregelen. „De gang staat tegenwoordig helemaal vol met afgeleverde campingkoelkasten”, zegt Jan van der Veen van Kampeerterrein Stortemelk op Vlieland.

Aangetekend

Want het gaat de kampeergast niet alleen om een nieuw romannetje na het uitlezen van het laatste boek. Complete tuinsets, campingkoelkasten, radio’s, matrassen, alles wordt besteld op het tijdelijke zomeradres. Van der Veen, directeur van stichting Recreatiebelangen Vlieland waar het kampeerterrein onder valt, heeft dit jaar besloten geen aangetekende pakketten meer aan te nemen. „We weten niet wat erin zit, van wie het is. We hebben soms 3500 mensen staan. Als die allemaal wat bestellen, wordt dat veel.”

Lees ook: Met de pleerol onder je arm de buren leren kennen

Dit jaar is het duidelijk veel drukker met bestellingen dan een jaar eerder, zegt Van der Veen. „Het is het gemak van online bestellen. We doen het natuurlijk allemaal op Vlieland. Zo gaat dat op de camping ook.” Daarom is hij in gesprek met verschillende instanties op het eiland en met bezorgdiensten zoals PostNL om volgend jaar gezamenlijk een opslagruimte met een loket te creëren. ,,Het kleine postkantoor dat wij hebben, wordt ook te klein voor alle spullen.”

Verantwoordelijkheid

Bij Camping Bakkum in Castricum aan Zee staat ook steeds vaker een bezorgbusje bij de ingang. „Het is echt veel aan het worden”, zegt een woordvoerder. De camping beraadt zich op maatregelen om problemen in de toekomst te voorkomen. „Het is een grijs gebied, waar ligt de verantwoordelijkheid? Wat als er iets kwijtraakt? We bekijken of we dit anders moeten gaan oplossen. Dat ze het voortaan zelf aannemen of iemand vragen.”

Ruimtegebrek

Volgens de woordvoerder van Camping Bakkum bestellen steeds meer kampeerders omdat steeds bekender wordt dat het kan en mag. Vakantiepark De Twee Bruggen in het Gelderse Winterswijk tekent nog wel voor aangetekende pakjes. Ook al beginnen deze zich op te stapelen. „Mensen vragen het netjes en voorlopig hebben we nog geen last van ruimtegebrek”, zegt medewerkster Roxanne Wissing.

Jacqueline Lous van Camping Janse op het Zeeuwse Walcheren kent de gasten van de 138 standplaatsen bij naam, dus neemt de dozen altijd wel aan. „We zien steeds meer binnenkomen van kampeerwinkels of kledingsites. Maar we zijn niet zo groot, dus veel overlast hebben we er nog niet van.”

Al vertrokken

Het komt ook geregeld voor dat de vakantievierders al met de noorderzon vertrokken zijn voordat het pakket is afgeleverd. „We houden geregeld pakketjes over waarvan we de besteller niet meer kunnen traceren”, aldus de woordvoerder van Camping Bakkum. „We doen ons best om bestellers te achterhalen, maar anders zenden we de pakketten gewoon retour.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.