Job Halkes
Job Halkes Binnenland 12 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

‘Politie stuurt ernstig mishandelde moslima weg’

De politieke partij NIDA wil opheldering over het vermeende wegsturen van een ernstig mishandelde 40-jarige Rotterdamse moslima door agenten op bureau Marconiplein. Volgens de partij, die schriftelijke vragen heeft gesteld, werd de vrouw te verstaan gegeven dat ze pas op zondag 15 maart aangifte kon komen doen. Fractievoorzitter Nourdin El Ouali is woedend en wil opheldering van burgemeester Aboutaleb over de houding van de politie.

De vrouw stond dinsdagochtend te wachten voor een stoplicht bij de afslag Hillegersberg toen een man op leeftijd, van Nederlandse afkomst, op haar raampje tikte. Ze draaide het raampje open waarna de man haar begon uit te schelden voor onder meer ‘kankermoslim’. Daarna greep hij haar naar de keel, sloeg haar en trok aan de hoofddoek. Volgens getuigen keek de vrouwelijke bijrijder van de dader daarbij lachend toe. Omstanders schoten de belaagde vrouw te hulp en noteerde het kenteken van de wagen.

Aangifte

Samen met een familielid en de gegevens van getuigen is de vrouw naar politiebureau Marconiplein gegaan. Daar werd ze echter weggestuurd met de mededeling dat ze pas op zondag 15 maart langs mag komen om aangifte te doen. Na onderzoek door een arts bleek dat de vrouw een hersenschudding heeft overgehouden aan het voorval. Ook verkeerde het slachtoffer in shock en slaapt ze nog altijd slecht.

Voor El Ouali is het onverteerbaar dat de vrouw is weggestuurd op het politiebureau. „Terwijl het slachtoffer met een hersenschudding en een kneuzing in shock verkeert, gaat het slachtoffer vooralsnog vrijuit. Dit omdat het slachtoffer pas zondag bij de politie terecht kan voor aangifte. Dit is toch krankzinnig?” Volgens hem is er een patroon van moslimhaat zichtbaar. Vooral op social media zouden met regelmaat berichten rondgaan. „Om nog meer slachtoffers en verdere onrust, angst en escalatie te voorkomen is een meer adequate en krachtige aanpak van politiek, overheid en politie nu echt geboden.”

Aboutaleb

El Ouali roep burgemeester Ahmed Aboutaleb op om in actie te komen en gevallen van moslimhaat apart te gaan registeren. Volgens hem is dat nodig omdat het huidige systeem niet werkt en de aanpak geen vertrouwen geniet. De politie laat weten het verhaal uit te zoeken. Als er meer duidelijkheid is dan worden de vragen die door NIDA zijn gesteld zijn zo snel mogelijk beantwoord.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.