Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 12 mrt 2015
Leestijd: 1 minuut

Lichtspoor op fietspad tegen fietsfiles

Files op het fietspad. Ze bestaan echt en het fenomeen is één van de grootste ergernissen onder fietsers, zo blijkt uit een onderzoek onder fietsers in Utrecht. Er is een oplossing: lichtgevende sporen op het fietspad!

Als een fietser consequent zijn eigen baan houdt, heb je minder kans op opstoppingen op het fietspad, zo ondervond Innovatiebureau Springlab Lichtsporen. Het bureau bedacht het project ‘Andermans Sporen’.

Lees ook: Altijd groen licht voor fietsers

Volg het spoor

De gedachte hierachter is dat de doorstroming op het fietspad flink zou verbeteren als fietsers baanvaster zouden zijn en hun fietsgedrag beter afstemmen op de fietser voor hen.

Het systeem traceert bewegingen van fietsers en registreert of zij in een rechte lijn rijden. Als dit zo is, verschijnt er een spoor van gekleurd licht achter hen op het wegdek. De fietser die daarachter zit, is geneigd dit spoor te volgen.

Hoe harder de fietser rijdt, hoe smaller de strook van licht wordt. Gaat hij langzamer, dan wordt de strook breder. Hoe sneller de fietser namelijk rijdt, hoe meer zaak het is om een rechte baan aan te houden.

Lees ook: Maximumsnelheid op fietspad

Niet slingeren

Zodra de fietser niet meer baanvast is stopt ook direct het spoor dat hij achterlaat, zodat niet de achterligger hetzelfde slingerpatroon gaat aanhouden. Pas zodra er weer recht wordt gereden, wordt het spoor hervat, in een nieuwe kleur. De sporen vervagen ook weer, tenzij iemand binnen een bestaand spoor van iemand anders fietst, dan wordt deze een stuk feller en permanenter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.