Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Opvallend 13 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Kunstdocent verkoopt stiekem kunstwerken van leerlingen online

Leerlingen van een school in de Canadese stad Montreal zullen raar opgekeken hebben toen ze plotseling hun eigen kunstwerken online tegen kwamen op de site van hun kunstdocent. Hij bood de werken, zonder dat de leerlingen dit wisten, te koop aan voor maar liefst 118 dollar, omgerekend zo’n 80 euro.

De leerlingen hadden de kunstwerken gemaakt voor een schoolopdracht, maar wat ze niet wisten is dat hun docent, Mario Perron, de portretten te koop had gezet op zijn eigen website. En niet alleen de portretten staan te koop. Het werk is ook afgedrukt op mokken, die voor 28 euro te koop zijn, en iPhone-hoesjes, die 24 euro kosten.

Voor eigen financieel gewin

De vader van een van de kinderen kwam de kunstwerken tegen in de online shop van de website van Perron. „De leerlingen stoppen ziel en zaligheid in hun kunstwerken en krijgen daar een cijfer voor. Maar Perron stopt gewoon 80 euro in zijn zak”, aldus de vader. „Het is ongelooflijk dat hij vindt dat hij het recht heeft om de rechten van deze kinderen en hun kunstwerken te gebruiken en te exploiteren voor zijn eigen financiële gewin.”

Perron heeft niet echt zijn best gedaan om de herkomst van de kunstwerken te verbergen. De portretten worden verkocht onder namen als ‘Jabob’s creepy portrait’ en ‘Ellie’s creepy portrait’. De leerlingen krijgen dus wel een klein beetje erkenning voor hun kunst, maar van de opbrengt hebben zij nog niets teruggezien.

„Het is niet te geloven”, reageert een andere ouder die het werk van zijn kind online aangeboden ziet worden tegenover de Canadese nieuwsorganisatie CTV. „Heeft die leraar ook opdracht gegeven om bepaalde tekeningen te maken zodat hij ze goed kan verkopen?”, vraagt hij zich af.

Docent haalt deel kunstwerken van website

Perron heeft zelf nog niet gereageerd op de beschuldigingen. Wel is inmiddels een deel van de kunstwerken van zijn website verdwenen. De school zegt de zaak ‘zeer serieus’ te nemen en start een onderzoek.

Oeps! Klimpark roept hondeneigenaren per ongeluk op om zakje voor ‘stoffelijk overschot’ mee te nemen

Herseninstituut waarschuwt voor anticonceptiepil bij depressie: ‘Verhoogt het risico op zelfdoding’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties