Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 13 feb 2024
Leestijd: 1 minuut

‘Zwarten moeten niet zo zeuren’ en hand op de bil, dit gebeurde er bij het ministerie van VWS

„Zwarten moeten niet zo zeuren”, dat zou een medewerker van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport te horen hebben gekregen van een collega. De ambtenaar klaagde erover bij vakbond FNV. Het is een van de vele voorbeelden die de bond kreeg over wangedrag op de werkvloer van het ministerie. De FNV heeft de meldingen niet gecontroleerd.

In het dinsdag gepubliceerde rapport wordt meer over discriminatie geklaagd. Mensen zouden „racistische opmerkingen tussendoor maken” en mensen van niet-Nederlandse afkomst zouden worden geïntimideerd. Een van de ambtenaren meldde dat anderen „grappen maken over mijn beperking”.

Medewerkers van het ministerie klagen ook over seksueel grensoverschrijdend gedrag. „Een collega legde zijn hand op mijn bil. Dit heeft geen gevolgen gehad”, zegt iemand bijvoorbeeld. Anderen melden dat seksueel getinte opmerkingen tegen hen zijn gemaakt.

Vriendjespolitiek

Intimidatie is een ander veel genoemd probleem. Mensen zeggen dat ze worden toegeschreeuwd, uitgelachen en gekleineerd. Ze klagen over onrealistische deadlines, of zeggen dat ze pas op het laatste moment horen over een vergadering, zodat ze zich niet kunnen voorbereiden. Er zou sprake zijn van vriendjespolitiek, en mensen zouden worden buitengesloten, genegeerd en ondermijnd.

Ook binnen het traineeship New Professionals Programma van VWS is sprake van „een angstcultuur”, vertelt een van de voormalige deelnemers. Trainees zouden zich niet durven uit te spreken, omdat ze bang zijn ontslagen te worden. „Als je kritiek geeft op het programma of de begeleiding, dan word je weggezet als een probleem.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties