Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 4 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit waren de populairste babynamen van 2023

Heet jouw kind Noah of Julia? Dan win je helaas niet de originaliteitsprijs. Dat zijn namelijk de populairste babynamen van 2023.

Dat blijkt uit gegevens van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Heel verrassend is de uitslag overigens niet. Noah voert al voor het vijfde jaar op rij de lijst aan. In 2023 kregen 888 jongens de van oorsprong Hebreeuwse naam. Ook Julia scoort al jaren hoog in de lijstjes met populaire babynamen. Vorig jaar stond Julia nog op nummer twee. In 2023 werden 681 baby’s zo genoemd.

Populaire babynamen in 2023

Na Noah werden de namen Luca en Lucas vorig jaar het vaakst gegeven. Maar als de verschillende schrijfwijzen van Mohammed worden meegeteld, staat die Arabische naam op de tweede plek. Vorig jaar werden in totaal 721 kinderen Mohammed, Mohamed, Mohammad, Mohamad, Muhammed of Muhammad genoemd. Nieuwkomer in de top 10 van populaire jongensnamen is Noud. Vorig jaar werden 567 jongens zo genoemd, van wie de meesten (120) in Noord-Brabant. Verder won Levi aan populariteit: die naam steeg van de negende naar de vijfde plaats.

Bij meisjes waren na Julia de namen Olivia en Mila het populairst, die werden respectievelijk 605 en 603 keer gebruikt. Emma, vorig jaar nog de nummer één, zakte naar de vierde plaats. 596 baby’s kreeg deze naam. De top vijf wordt verder aangevuld door Sophie, die 578 keer werd gebruikt.

Er zijn wel regionale verschillen. Zo waren Hidde en Lieke in Friesland de populairste kindernamen, in Flevoland Jan en Hailey en in Drenthe Daan en Lotte.

Volgens de SVB was de meest gekozen genderneutrale naam Riley. Die werd aan 84 meisjes en 82 jongens gegeven en is daarmee niet aan een bepaald geslacht gebonden, zegt het bestuursorgaan.

De meest genderneutrale namen na Riley zijn Sky, Jonne, Charlie, Sasha, Mexx, River, Jaël, Jessy en Skyler. De SVB benadrukt dat het niet gaat om de populairste namen, maar om namen die percentueel ongeveer even vaak voorkomen bij jongens en meisjes.

Top 10 aan 7 procent gegeven

Klinkt het alsof alle baby’s dezelfde namen hebben? Dat valt wel mee, zegt naamkundige Gerrit Bloothooft van de Universiteit Utrecht. Volgens hem worden de voornamen in de top 10 overigens aan slechts 7 procent van alle pasgeboren baby’s gegeven. „In totaal worden er jaarlijks ongeveer 13.000 verschillende meisjesnamen en 11.500 verschillende jongensnamen gegeven”, zegt hij. „Als we naar de broertjes en zusjes van Julia kijken, dan komen we de topnamen Emma, Sophie, Olivia, Noah en Lucas veel tegen. Voor Noah zijn dat Julia, Mila, Yara, Liam, Luca, Levi, Sem. Er is een bepaalde groep ouders die al deze namen mooi vindt en eruit kiest, en dat heeft een grote invloed op de toplijstjes. Namen die de voorkeur hebben bij kleinere groepen ouders dringen niet tot de topnamen door.”

Benieuwd hoe populair de naam van jouw kind is? Dat check je bij de SVB. De verzekeringsbank maakt ieder jaar een overzicht. Het kan door de uitbetaling van kinderbijslag namelijk zien welke namen pasgeboren baby’s hebben gekregen.

Sir Nicholas Winton, de man die 669 Joodse kinderen uit handen van de nazi’s redde

Dilemma: ‘Een goede vriend wil een groot geldbedrag lenen, maar ik twijfel’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties