Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 23 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Reisorganisaties brengen voorlopig geen nieuwe reizigers naar Rhodos vanwege branden

Reisorganisaties Corendon en Sunweb brengen voorlopig geen nieuwe vakantiegangers naar het Griekste eiland Rhodos vanwege de grote bosbranden. In ieder geval tot dinsdag gaan er geen nieuwe vluchten naar het eiland. Eerder meldde TUI al de vluchten richting Rhodos te cancelen.

Corendon heeft momenteel ongeveer 2000 vakantiegangers op Rhodos zitten, van wie tweehonderd zich bevonden in het zuiden van het eiland. „Die zijn inmiddels naar het noorden geëvacueerd, op last van de overheid”, vertelt topman Steven van der Heijden. „Het is nu zaak dat we hen terughalen naar Nederland. Dat willen we doen met vluchten afkomstig uit Griekse en Turkse plaatsen, die tussenstops maken op Rhodos.” Ook Sunweb heeft zo’n 250 mensen geëvacueerd naar het noorden van het eiland. „Zij zijn ondergebracht in hotels in het noorden van het eiland”, aldus een woordvoerder.

Communicatie momenteel lastig

Reizigers die via Corendon op Rhodos verblijven wordt gevraagd contact op te nemen met het hoofdkantoor in Nederland, mochten zij hun reisleiding niet kunnen bereiken. De infrastructuur is namelijk aangetast als gevolg van de branden. Ook is de communicatie op het eiland lastig. Sunweb geeft aan dat er vanavond een vlucht vanuit Rhodos naar Amsterdam gaat, waar plek is voor ongeveer honderd mensen. En ook morgen is er een extra vlucht.

Mensen die een vakantie op Rhodos op de planning hadden, maar nu niet meer naar het eiland kunnen vliegen, hebben alternatieve vakanties aangeboden gekregen, op andere Griekse of Spaanse eilanden. „Iedereen was er wel oké mee om niet meer te gaan”, aldus de woordvoerder van Sunweb. De hotels die geboekt stonden voor deze mensen, worden nu gebruikt voor de evacuees op het eiland.

Transavia blijft vooralsnog wel naar Rhodos vliegen. Wel houdt de luchtvaartmaatschappij contact met de Griekse autoriteiten om de veiligheid op het eiland te monitoren. De luchtvaartmaatschappij verwacht wel dat de vertrekkende vluchten leger zullen zijn. „We vliegen met eigen passagiers, maar ook met de reizigers van TUI, Corendon en Sunweb. Die touroperators halen hun klanten nu van boord”, legt de zegsman uit. De vliegtuigen vertrekken volgens hem daarnaast niet alleen om mensen te brengen, maar ook om mee terug te nemen.

Reizigers zitten zonder bagage of paspoort

Sommige reizigers hebben hun bagage of paspoort in het hotel laten liggen, toen zij halsoverkop weg moesten vanwege de branden. „We zijn aan het regelen om die bagage terug te krijgen, en met lokale autoriteiten hebben we kunnen afspreken dat het ook mogelijk is zonder paspoort te kunnen vliegen.”

Het Griekse eiland wordt getroffen door hevige bosbranden. Zo’n 19.000 toeristen en inwoners zijn naar een veilige plek gebracht. Gisteravond werden volgens Nederlandse reisorganisaties vele tientallen Nederlandse toeristen geëvacueerd. Ze zijn opgevangen in bijvoorbeeld sporthallen.

Harde wind op Rhodos bemoeilijkt blussen

Door de harde wind is de bestrijding van de bosbranden op Rhodos erg lastig. Volgens de brandweer wordt de wind in de loop van vandaag nog intenser en kan dat ervoor zorgen dat de vuurzeeën worden aangewakkerd. De branden zorgden gisteren voor de grootste brandevacuatie ooit in het land, aldus de Griekse politie.

Zwerfhond redt leven van baby die gedumpt werd in vuilniszak

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.