Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 4 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

De zomer lijkt van start, komende week wordt het warm en zonnig

Officieel begint de zomer pas over een paar weken, maar als we de weersvoorspellingen voor komende week moeten geloven, is de zomer eigenlijk nu al van start. Na een zonovergoten weekend, wordt het ook komende week stralend weer met op sommige plekken zelfs kans op tropische temperaturen.

De komende dagen zijn vergelijkbaar met dit weekend. In het Waddengebied blijft het kwik hangen rond de 19 graden en in het binnenland wordt zo’n 24 graden verwacht. Morgen is het in het overgrote deel van het land dan ook zonnig. In het noorden kan er af en toe wat bewolking ontstaan, waardoor de zon zich daar minder laat zien. Ook zal de noord- tot noordoostelijk wind nog matig tot aan de kust vrij krachtig waaien.

Eerste officiële zomerse dag

En ook dinsdag en woensdag hebben we nog steeds te maken met de noorden- tot noordoostenwind. Hierdoor is de kans op een eerste officiële zomerse dag (wanneer het in De Bilt 25 graden wordt) nog klein.

Maar vanaf donderdag stijgt de temperatuur. De wind draait naar het oosten en daarmee gaat ook de temperatuur flink omhoog, zo meldt Weeronline. De kans dat we de eerste officiële zomerse dag van het jaar bereiken, is aan het einde van de week groot.

Kans op tropische temperaturen

In het weekend wordt het in grote delen van het land tussen de 25 en 27 graden. In het zuiden en oosten kan de temperatuur stijgen tot 29 graden. Er is zelfs een kleine kans dat lokaal de 30 graden bereikt wordt, tropisch weer dus.

Hoewel de kans op neerslag in het weekend een heel klein beetje toeneemt, verwacht Weeronline voorlopig geen buien. Het neerslagtekort neemt ondanks een natte lente dan ook snel toe. In een groot deel van Nederland geldt momenteel fase 2. Dat betekent dat er een verhoogd risico op natuurbranden is.

Kinderboerderij in Beverwijk vraagt bezoekers zonnebrand te doneren zodat varkens niet verbranden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.