Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 23 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

20 procent Nederlanders wantrouwend over corona-beleid: ‘Overheid had nieuwsgierig naar hen moeten zijn’

Eén op de vijf Nederlanders twijfelde over de intentie en informatie van de overheid bij de bestrijding van het corona-virus. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) stelt dat de overheid beter naar deze grote groep mensen had moeten luisteren.

Corona lijkt voor velen al weer ‘even geleden’. Anderen hebben er als longcovid-patiënt nog altijd op een heel vervelende manier mee te maken. Wat bij een grote groep Nederlands aan de hand was en nog overeind staat: wantrouwen in de overheid over het gevoerde beleid.

Rapport over wantrouwen rond corona

Het SCP deed onderzoek naar coronascepsis in het land en concludeert dat tijdens de corona-pandemie de informatie van de overheid over het virus werd gewantrouwd. De overheid moet deze Nederlanders met een afwijkende mening niet buitensluiten, maar juist nieuwsgierig naar hen zijn, adviseert het SCP. Zo kan de overheid volgens het bureau onder meer begrijpen hoe ze tot hun visie zijn gekomen en voorkomen dat ze het vertrouwen in de democratie verliezen. Het rapport is vandaag gepubliceerd (je kunt hem hier lezen).

Tijdens de pandemie nam het kabinet meerdere maatregelen om het virus te bestrijden, zoals lockdowns en het verplicht dragen van mondkapjes. Bij een deel van de Nederlanders was er twijfel over de informatie van de overheid over onder meer corona en de maatregelen. Zo twijfelde een deel van de sceptici over de intenties van de overheid achter het coronabeleid en de werking van vaccinaties. Een ander deel van de groep vroeg zich af wie er over het coronabeleid gaat.

‘Sceptisch over langere periode’ en negatieve ervaringen

Voor het onderzoek werden onder andere berichten op sociale media en van vier grote kranten geanalyseerd. De onderzoekers gingen daarnaast ook in gesprek met de wantrouwende mensen. Uit die diepte-interviews blijkt volgens het SCP dat deze groep over een langere periode corona-sceptisch is geworden. Daarbij speelde het contact met de overheid en de maatschappij een grote rol.

„Zij kregen te maken met verschillende negatieve ervaringen, zoals de inzet van de politie tijdens corona-demonstraties, het verwijderen van berichten op sociale media, de manier waarop ze in de media werden neergezet en aanvaringen in hun sociale omgeving”, staat in het rapport. Deze ervaringen waren volgens het SCP voor hen een bevestiging dat er geen ruimte was voor afwijkende meningen.

Daarom zou de overheid de relatie met sceptische Nederlanders moeten verbeteren, zodat deze groep het vertrouwen in de democratie niet helemaal verliest. Door deze sceptische Nederlanders serieus te nemen en met ze in gesprek te gaan, komt de overheid er volgens het SCP zo achter welke zorgen zij hebben en waarom ze zo wantrouwend zijn. De inzichten uit het onderzoek zijn volgens het SCP ook relevant voor de aanpak van de stikstofcrisis en klimaatverandering.

Oppositie fileert kabinet en eist onderzoek naar effect coronaregels: ‘Kinderen betaalden de prijs’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.