Emma Jansen
Emma Jansen Opvallend 12 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Zwijgen is zilver, poepen is goud: waarom we meer over ‘nummer twee’ moeten praten

Huh… hebben we ook al een nationale dag voor poep? Ja! Deze dag is in het leven geroepen door de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) om de relatie tussen ontlasting en gezondheid te benadrukken. Hoe beschamend het onderwerp voor sommigen ook is, volgens de stichting spoelen we dagelijks een schat aan informatie weg. Nu heeft de stichting een test de wereld in geslingerd om te checken wat jouw ontlasting zegt over je gezondheid.

Je ontlasting zegt veel over hoe gezond je nou eigenlijk bent. Toch besteden mensen weinig aandacht aan hun ontlasting en praten ze er nauwelijks over. Het is nou eenmaal bepaald geen smakelijk onderwerp om aan de eettafel te bespreken. Mensen gaan te laat naar de huisarts met hun klachten, omdat ze zich ervoor schamen. Ze praten liever niet over problemen rondom de ontlasting of wanneer ze pijn hebben bij het poepen. Dat wel doen en actie ondernemen kan vervelende klachten voorkomen.

„Laatst had ik in de spreekkamer een jonge vrouw die op haar werk liever niet naar de wc ging om te poepen. Ze stelde het uit, waardoor ze buikkrampen en een opgeblazen buik kreeg. Maar door het uitstellen raakte haar spijsvertering ontregeld en kreeg ze een verstopping. En dat alleen door schaamte over iets wat we allemaal doen”, zegt huisarts Tamara de Weijer. „Ik zie dit soort klachten steeds vaker en wil graag samen met MLDS het taboe doorbreken zodat we makkelijker gaan praten over onze ontlasting en de klachten die daar soms bij komen kijken.”

Poep is goud voor onderzoek

Ontlasting speelt in verschillende onderzoeken die de MLDS financiert vaak een sleutelrol. Je poep is door de mix aan bacteriën uit je darmen net zo uniek en herkenbaar als je vingerafdruk. Poep bestaat uit darmbacteriën en water vermengd met restjes voedsel die het lichaam niet heeft gebruikt. Gezonde poep kan zelfs gebruikt worden in een poep-transplantatie. De nuttige bacteriën uit je donorpoep zorgen ervoor dat het microbioom van een patiënt met bijvoorbeeld colitis ulcerosa zich herstelt. De klachten zullen hierdoor verdwijnen of verminderen. Poep is dus bijna net zo waardevol als goud. Weet je trouwens wat het betekent als je lichaam een ‘drijver’ produceert? Dit wil het je vertellen.

Vijf tips voor een gezonde ontlasting

Zorgen voor een gezonde ontlasting hoeft niet lastig te zijn. Je kunt zelf van alles doen. Met deze vijf tips kun je er zelf voor zorgen dat je ontlasting gezond is en check je hoe je het gezond houdt.

Tip 1: check je poep met de checkjepoep-test. Zo weet je precies waar je op moet letten.

Tip 2: ga als je moet. Hou je ontlasting niet op tijdens werk of school. Je kunt namelijk last krijgen van verstoppingen en darmklachten.

Tip 3: een gezonde zithouding op de wc is ook van belang voor een goede stoelgang. Een gehurkte houding is het beste. Bij voorkeur met een iets lagere wc of een krukje onder je voeten.

Tip 4: je voeding speelt een grote rol. Ga voor een vezelrijke maaltijd en drink genoeg water.

Tip 5: zorg voor voldoende beweging en ontspanning. Dat houdt je darmen fit en in beweging.

Maar misschien nog wel het allerbelangrijkste is dat je op tijd aan de bel trekt bij klachten. Maak poepprobleem bespreekbaar met de huisarts. En nogmaals: hou je ontlasting niet te lang in, ook al ga je niet graag bij vreemden naar de wc. Poepen is een normale functie van je lichaam.

Miljoen rokers in Engeland krijgen een gratis starter set e-sigaretten aangeboden om ‘gewoon’ roken tegen te gaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.