Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 10 mrt 2021 / 13:25 uur

Komende twee weken krijgt Nederland extra Pfizer-vaccins: ‘Boost voor vaccinatie-operatie’

Nederland krijgt in de komende twee weken 169.000 extra coronavaccins van Pfizer. De Europese Commissie heeft nog eens 4 miljoen vaccins van het Amerikaanse farmaconcern gekocht. Die worden deze maand nog geleverd. Een deel daarvan is dus bestemd voor Nederland.

De Europese Commissie heeft een nieuw contract afgesloten met de vaccinfabrikant Pfizer. Dat maakte voorzitter Ursula von der Leyen vandaag bekend. Daarmee kunnen EU-landen bijvoorbeeld beter de strijd aan met nieuwe, besmettelijkere varianten van het coronavirus.

Boost door levering  Pfizer-vaccin

Demissionair minister Hugo De Jonge liet een week geleden nog weten dat Pfizer in april elke week een half miljoen doses van het vaccin zal leveren. In totaal dus ongeveer 2 miljoen. Hij noemt de extra Pfizer-leveringen een „boost voor de vaccinatie-operatie”.

Geen moeite Pfizer leveren

Pfizer, dat het vaccin samen met het Duitse biotechbedrijf BioNTech maakt, heeft tot dusver weinig moeite om te leveren wat er is beloofd. De aanvoer van vooral het vaccin van AstraZeneca valt keer op keer tegen. Terwijl veel EU-landen daar aanvankelijk zwaarder op inzetten. De moeizame aanvoer en bijvoorbeeld ook de relatief langdurige goedkeuringsprocedure voor vaccins levert de commissie felle kritiek op.

Vrij blijven reizen

„Snel en beslissend handelen is geboden om agressieve varianten van het virus de kop in te drukken en de toestand in virushaarden te verbeteren”, zei Von der Leyen. Door de extra prikken te gebruiken zullen ze ook helpen om ervoor te zorgen dat mensen en goederen vrij kunnen blijven reizen in de EU, zo hoopt de commissievoorzitter. De extra moeten dan vooral gebruikt worden in grensstreken. Daar zijn ze het meest nodig.

Nederland kreeg de afgelopen maanden al meer dan 1,5 miljoen doses van Pfizer.

Binnenkort extra vaccin Nederland

Op dit moment zijn er drie vaccins beschikbaar in Nederland: die van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Binnenkort komt daar een vierde bij van Nederlandse bodem. Namelijk het Janssen-vaccin. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt daar morgen met een oordeel over. De verwachting is dat deze wordt goedgekeurd.

Overheid gaat CoronaCheck-app dit festivalweekend testen en zo werkt het

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Komende twee weken krijgt Nederland extra Pfizer-vaccins: ‘Boost voor vaccinatie-operatie’
Sluiten