Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 feb 2021
Leestijd: 1 minuut

Trek je warmste trui aan en zet de verwarming lager: het is vandaag warmetruiendag

Het is vandaag de vijftiende editie van warmetruiendag. Meedoen? Het concept is simpel: doe een lekkere warme trui aan en zet je verwarming ietsje lager.

De gedachte: „Zet de verwarming een graadje lager en verwarm jezelf, niet de wereld.” Zo’n 150.000 deelnemers trekken vandaag een extra warme trui uit de kast en doen mee aan deze actie voor het klimaat.

Normaal gesproken doen honderden scholen, universiteiten en overheidsinstellingen mee. Door de lockdown is dat dit jaar niet het geval. „We hopen maar dat in die lege kantoren de verwarming uitstaat. Maar uit de grafieken blijkt dat er momenteel meer energie wordt verbruikt dan vorig jaar”, laten de organisatoren weten.

Daarom worden Nederlanders gevraagd om vandaag thuis mee te doen en een warme trui aan te trekken.

Trui voor klimaat

Je thermostaat een graadje warmer zetten is dus goed voor het klimaat. Volgens de organisatie bespaart Nederland 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO2-uitstoot als iedereen dit op warmetruiendag  doet.

Als dat gedurende het hele stookseizoen (1 oktober tot 1 mei) zou gebeuren, wordt zelfs het jaargebruik van een stad zo groot als Amsterdam bespaard.

Nog niet koud

Gelukkig wordt het vandaag niet heel erg koud, waarschijnlijk rond de 10 graden overdag. In het weekend zullen de warme truien pas echt nodig zijn: dan is er kans op flink wat sneeuw.

We krijgen een flink pak sneeuw dit weekend, tot wel 20 centimeter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Trek je warmste trui aan en zet de verwarming lager: het is vandaag warmetruiendag
Sluiten