Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 5 feb 2021

De meeste mensen zijn bang corona op te lopen op de werkvloer: ‘Moet echt beter’

Van de mensen die in de lockdown hun werk alleen op de werkvloer kunnen uitoefenen, is het overgrote deel bang het coronavirus op te lopen. Die angst voor besmetting blijkt uit onderzoek van zowel vakbond CNV als FNV. „Het moet echt beter. Bijna 18 procent van de mensen raakt op de werkplek besmet”, zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong.

Aan het FNV-onderzoek deden ruim 10.000 leden mee.

Onvoldoende coronamaatregelen

Van de mensen die hun werk alleen op de werkvloer kunnen uitoefenen, is 65 procent bang daar corona op te lopen. De angst voor een besmetting is vooral groot in het onderwijs (80 procent) en het personenvervoer (72 procent).

En 45 procent vindt dat zijn of haar werkgever onvoldoende maatregelen neemt. Volgens de FNV vinden werkgevers regelmatig dat werknemers gewoon moeten komen werken bij milde klachten. Daarnaast kan bijna 80 procent van de ondervraagden op het werk onvoldoende afstand houden. Dat geldt vooral in de bouw en de industrie.

Bang voor besmetting

Het CNV deed ook onderzoek naar het veiligheidsgevoel van werknemers in deze coronaperiode. De vakbond ondervroeg 1200 mensen met een fysiek beroep die niet thuis kunnen werken. Dit zijn bijvoorbeeld pakketbezorgers, supermarktmedewerkers en het zorgpersoneel.

Maar liefst 71 procent van de ondervraagden zegt zich onveilig te voelen wat betreft een mogelijke coronabesmetting. Ook ziet 63 procent van de werkenden de aandacht voor de coronamaatregelen op de werkvloer de laatste tijd verslappen. Daardoor zegt 70 procent een verhoogd risico te hebben om het coronavirus op te lopen op het werk. Vanwege het risico op een besmetting zou een kwart van de ondervraagden liever thuis werken.

Zorgelijke uitkomsten

Piet Fortuin, voorzitter van CNV, noemt de uitkomsten van het onderzoek zorgelijk. „Het is onbestaanbaar dat we al tien maanden in deze crisis zitten, maar miljoenen Nederlanders zich nog steeds onveilig voelen op het werk. De buschauffeurs, productiemedewerkers, zorgpersoneel, supermarktmedewerkers, pakketbezorgers, beveiligers. Dag in dag uit staan ze klaar om Nederland door de crisis te helpen. Zij kunnen niet veilig thuiswerken maar lopen door hun werk een verhoogd risico op besmetting.”

CNV ziet graag dat de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vaker onaangekondigd gaat controleren op veiligheid op de werkplaats. „Als de veiligheid niet op orde is, volgt er een boete”, pleit Fortuin. CNV roept bovendien werknemers die zich onveilig voelen op de werkvloer zo veel mogelijk op om zich te melden bij de Inspectie SZW.

FNV-vicevoorzitter Jong geeft aan dat de angst voor besmetting groter is dan tijdens een onderzoek in november, toen 62 procent daar bang voor was. „Waarschijnlijk vanwege de nieuwe variant. De overheid kan een veilige en gezonde werkplek, zo blijkt, niet zomaar overlaten aan werkgevers. Her en der de arbeidsinspectie erop afsturen is echt onvoldoende. Ik verwacht van de overheid dat ze hierop steviger gaat sturen, maar die hoor ik alleen maar over thuiswerken.”

Twee proeffestivals in de maak voor 3000 festivalneuzen in maart

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
De meeste mensen zijn bang corona op te lopen op de werkvloer: ‘Moet echt beter’
Sluiten