Metro
Metro Nieuws 8 dec 2020 / 13:59 uur

Verdachten van serie overvallen op rijken en BN’ers opgepakt

De politie heeft vandaag zeven mannen opgepakt die worden verdacht van een serie gewelddadige overvallen waarbij vermogende mensen en bekende Nederlanders het slachtoffer waren. Ook YouTube-ster Nikkie de Jager en voetbalanalist René van der Gijp werden slachtoffer van de overvallen.

De verdachten werden vanochtend van hun bed gelicht tijdens acht woninginvallen in Rotterdam en Ridderkerk. Ze zijn tussen de 19 tot 24 jaar oud. Ze zitten vast op verdenking van vier overvallen en drie inbraken in Rotterdam, Dordrecht, Krimpen aan den IJssel, Rockanje, Hendrik-Ido-Ambacht, Mijnsheerenland en Uden.

De politie heeft tijdens de aanhoudingen een auto, designerkleding, designtassen, dure sieraden, horloges, geld, inbraakgereedschap en munitie in beslag genomen. Ook nam de politie telefoons en laptops mee.

„De overvallers richtten zich op vermogende Nederlanders en op bekende Nederlanders. Ze hebben in de periode van februari tot afgelopen maand voor tonnen buitgemaakt”, zegt Arjan de Zwart, Hoofd Dienst Regionale Recherche. Volgens het Regionaal Team Overvallen zit er een patroon in de werkwijze en de beoogde buit. „Het was verdachten steeds te doen om dure horloges, geld en sieraden.”

Fors geweld

Ook gebruikten de overvallers fors geweld, zegt De Zwart. „Zo is gedreigd met vuurwapens en in enkele gevallen zijn slachtoffers mishandeld”, omschrijft het hoofd van de regionale recherche de brute werkwijze.

In augustus werd Nikkie de Jager, beter bekend als NikkieTutorials, overvallen in haar huis in Uden. Vier overvallers hielden haar en haar verloofde Dylan onder schot.

Iets eerder in het jaar, op 27 april, werd René van der Gijp slachtoffer van een mislukte overval. De voetbalanalist zat in de auto voor zijn woning toen drie mannen met hamers op de auto sloegen. Ze vluchtten uiteindelijk zonder buit. In oktober is de chauffeur van een vluchtauto al veroordeeld tot een jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

‘Impact is enorm’

De Zwart: „De impact van een overval is enorm, op iedereen die dit overkomt. De veiligheid die je ervaart in je eigen huis ben je kwijt. Om die reden krijgt iedere overval van ons dezelfde prioriteit.”

De aanpak van het Regionaal Team Overvallen heeft succes. „De kracht van dit team is de nauwe samenwerking, waardoor zij als geen ander snel de overeenkomsten tussen de verschillende overvallen zien. We zien het aantal overvallen fors teruglopen, met enkele tientallen procenten”, zegt De Zwart. „Het oplossingspercentage is tegen de 60 procent.”

„Met deze aanhoudingen is een belangrijke stap gezet in het onderzoek. We zijn blij dat we de slachtoffers hierover persoonlijk hebben kunnen informeren. Het onderzoek is nog niet afgesloten.”

De aangehouden verdachten zitten in volledige beperkingen. Dat betekent dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat.

Lees ook: Politie houdt twee mannen en een vrouw aan voor tien gevallen ‘pedojagen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verdachten van serie overvallen op rijken en BN’ers opgepakt
Sluiten