Metro
Metro Binnenland 26 sep 2020 / 16:40 uur

Senioren willen strengere controle op naleving coronaregels

Het kabinet moet meer doen tegen het oplopen van het aantal coronabesmettingen, vinden veel senioren. Dat zegt de ouderenorganisatie ANBO op basis van een eigen peiling onder ruim 5400 mensen vanaf 65 jaar. Ze willen een strengere controle op de naleving van de regels.

Ruimschoots de helft, 64 procent, vindt dat er beter moet gehandhaafd moet worden op de 1,5 meter afstand. 60 procent vindt dat mondkapjes verplicht moeten worden in supermarkten en andere winkels.

Zes van de tien ouderen willen ook graag dat er, net als in het begin van de coronacrisis, een gastheer of gastvrouw bij de ingang van de supermarkt staat om mensen te wijzen op het afstand-houden en om de winkelkarretjes schoon te maken.

Bang voor de tweede golf

Er deden ruim 5400 senioren mee aan het onderzoek, net niet de helft (43 procent) zegt (heel) bang te zijn voor de tweede golf. Daarbij vrezen ze niet alleen de ziekte zelf, maar ook de mogelijkheid dat ze wekenlang alleen thuis zouden moeten zitten.

„In de eerste coronagolf hebben we duizenden ouderen aan de telefoon gehad die niet of nauwelijks contact hadden met anderen. Sommige van hen waren echt depressief omdat ze wekenlang alleen thuis zaten. Ik snap dus heel goed dat veel mensen zich daar nu weer zorgen om maken”, zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO.

Zelfbescherming

Aan de ouderen zelf ligt het niet: ze melden dat ze de afgelopen tijd al veel hebben gedaan om zich te beschermen tegen het virus. Veel senioren willen daar nu echter nog een schepje bovenop doen en minder vaak naar de supermarkt gaan, minder of geen bezoek ontvangen en al helemaal niet naar horeca, museum en theater.

Ruim driekwart van de ouderen denkt dat de coronacrisis nog heel lang gaat duren. Daarom organiseert de ANBO weer mee online-activiteiten, zoals stoelyoga.

Twee keer zoveel sterfgevallen

De angst van de senioren in ons land is in ieder geval niet geheel ongegrond. Ten opzichte van gisteren zijn er in de afgelopen 24 uur namelijk ruim twee keer zoveel sterfgevallen gemeld. Het afgelopen etmaal steeg het aantal sterfgevallen met 38, in de 24 uur daarvoor werden er 16 sterfgevallen gemeld.

Ook in de ziekenhuizen wordt het drukker. Er kwamen 29 mensen bij, en zes extra personen op de ic’s. Daar liggen nu 122 mensen met corona. Het aantal nieuwe besmettingen steeg met 2713.

Lees ook: Minderjarige koopt gemakkelijk machete, kruisboog of zwaard

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Senioren willen strengere controle op naleving coronaregels
Sluiten