Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 3 mei 2020
Leestijd: 1 minuut

Toenemende agressiviteit tegen ‘lege volle’ bussen

Ook al ziet de bus er allerminst vol uit, het kan momenteel zo zijn dat het vervoersmiddel dan toch vol zit en je er als reiziger niet meer bij mag. En dat leidt tot de nodige agressiviteit.

Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus moet er ook in bussen ruimte zijn om afstand te houden. Zo worden passagiers er regelmatig niet meer bijgelaten door chauffeurs, terwijl er op het eerste oog zat ruimte is. Bij OV-NL ziet men zodoende een toename van incidenten die met (verbaal) geweld te maken hebben.

Vooral jongere reizigers maken zich daar schuldig aan, zo meent Pedro Peters voorzitter van OV-NL tegenover RTL Nieuws. „Zatermiddag was het weer raak”, vertelt Peters. „Door de coronamaatregelen zitten de bussen veel sneller vol omdat er veel minder mensen in de bus mee mogen. Blijkbaar maakt dat sommige passagiers agressief.”

10 procent

Bussen worden bekogeld of er wordt gespuugd door gepasseerde passagiers. „De bussen zitten bijvoorbeeld nu voor zo’n 10 procent vol ten opzichte van ‘normaal’. Maar we zien wel dat het weer wat drukker wordt in het openbaar vervoer. En dat ook de agressie wat toeneemt."

„Gelukkig zijn het excessen en is het een kleine groep die zich misdraagt", benadrukt Peters. „Het zijn vaak de jongere passagiers. Het over- overgrote deel van de passagiers houdt zich wel netjes aan de regels."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.