Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 21 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Het advies van het OMT is uitgelekt, dit staat erin

De basisscholen, kinderopvang, buitenschoolse opvang en het speciaal onderwijs kunnen na de meivakantie weer gedeeltelijk open, vinden deskundigen waarop het kabinet in de coronacrisis vaart.

Dat blijkt uit het advies van het Outbreak Management Team (OMT), dat dinsdagmorgen is uitgelekt. Hierin zitten de voornaamste wetenschappers die het kabinet adviseren over de aanpak van de coronacrisis. Het voortgezet onderwijs zou een maand later weer open kunnen, op voorwaarde dat er zich in de tussentijd „geen uitbraken op scholen heeft voorgedaan.”

Scandinavische landen

De adviezen van de wetenschappers zijn tot dusver bijna direct gevolgd. Ze zijn het volgens het advies nog niet met elkaar eens of de basisscholen meteen helemaal open kunnen of dat er geopend zal worden met halve klassen. „Het OMT adviseert om te starten met voorbereidingen voor halve bezetting per dag, totdat er meer gegevens beschikbaar komen uit Scandinavische landen waar de scholen inmiddels geopend zijn of open gaan", valt er te lezen. Ook moet er een mogelijkheid komen om leraren snel te testen op het coronavirus.

Sport

Het OMT denkt dat kinderen ook weer langzaam kunnen gaan sporten. Teamsporttrainingen voor kinderen onder de 12 jaar in de buitenlucht zou zelfs kunnen zonder 1,5 meter afstand te bewaren. Jongeren tussen 12 en 18 kunnen ook weer trainen, maar moeten zich wel houden aan de 1,5 meter afstand, luidt het advies.

Voor het opheffen van het verbod op bezoek in verpleeghuizen is het nog te vroeg, denkt het OMT. „Het OMT schat in dat het toestaan van bezoek in verzorgingstehuizen de kans op besmetting van kwetsbare personen vergroot en daarmee ook de kans op introductie van het virus in, en verspreiding binnen, het verzorgingstehuis”, zo valt er te lezen.

Contactberoepen

Het risico voor de volksgezondheid van contactberoepen waarin normaal al persoonlijke beschermingsmiddelen worden gebruikt, zoals tandartsen en mondhygiënisten, achten de experts „beheersbaar". Over de andere contactberoepen is nog te veel onduidelijk. Het OMT spreekt daar volgende week weer over.

Het kabinet vergadert later dinsdag over het advies. Dinsdagavond om 19.00 uur is er een persconferentie met premier Rutte die meer bekendmaakt over de maatregelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.