Metro
Metro Nieuws 13 mei 2020 / 21:26 uur

Rusland stookt ook in ons land met misleidende corona-informatie

Rusland weet in eigen land altijd al inwoners te misleiden met het ‘nieuws’, nu proberen ze ook hun grote voet aan de grond te krijgen in Nederland.

Ook op Nederlandse sociale media doet misleidende informatie over het coronavirus de ronde uit de koker van Rusland. Dat land grijpt de pandemie aan om Europese landen tegen elkaar op te zetten, schrijft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

Russische onruststokers

„In een aantal Nederlandstalige socialemediagroepen” worden „Russische narratieven” over de strijd tegen het virus gedeeld, heeft inlichtingendienst AIVD volgens Ollongren vastgesteld. Welke groepen dat zijn en wie daar de desinformatie verspreidt, laat ze in het midden.

Onrustzaaiers verkondigen online onder meer dat West-Europese landen zich in de strijd tegen de pandemie niet om elkaar bekommeren, schrijft de minister. Verschil van mening tussen Europese landen over de virusbestrijding wordt er uitvergroot.

De misleidende informatie reikt echter niet veel verder dan de mensen die aan deze groepen deelnemen, is Ollongrens indruk. Toch kunnen bedrog, misleiding en gestook, juist nu de coronacrisis veel van burgers vraagt, ernstige gevolgen hebben. Zo „heeft misleidende informatie over 5G bijgedragen aan de brandstichting van diverse zendmasten in de afgelopen weken”, schrijft Ollongren.

Verzwakken EU door Rusland

De Europese Commissie waarschuwde eerder ook al dat Rusland, en China net zo goed, valse informatie over de pandemie verspreidt. Zij zouden erop uit zijn de Europese Unie „te verzwakken.”

Soms stichten burgers en zelfs journalisten ook zonder boze opzet verwarring, constateert Ollongren. Zo haalde het nepnieuws dat om het kwartier water drinken zou beschermen tegen het coronavirus volgens haar ook Nederlandse media. Dat gold ook voor de fabel dat het virus in een Brits laboratorium zou zijn gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Rusland stookt ook in ons land met misleidende corona-informatie
Sluiten