Vincent Smit
Vincent Smit Nieuws 13 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Miljoenen likes voor dierenmishandeling op TikTok

Op social media verschijnen de afgelopen maanden veel video’s waarin mensen hun huisdieren slaan. Dit als onderdeel van een rage op TikTok. „Door de lichaamshoudingen is te zien dat ze dit echt niet oké vinden.”

In de TikTok-video’s krijgen dieren op muziek klappen in hun gezicht. De video’s verschenen sinds eind 2019 steeds vaker en hebben op TikTok vaak tienduizenden reacties. Sommige video’s zijn zelfs meer dan een miljoen keer geliked.

Bekijk onderstaande video voor een compilatie van de huisdierslaande TikTokkers.

Kattengedragsdeskundige Adrienne van ’t Wout van de Martin Gaus Academie reageert met afschuw op de video’s. „Wat vreselijk! Je ziet dat ze hun oren naar achteren hebben, terugslaan en wegduiken. Sommige bijten en krabben logischerwijs terug. Zo maak je een kat agressief. Alle katten in dit filmpje vinden dit echt niet oké en dat is door bovenstaande lichaamshoudingen, stresssignalen en agressief gedrag te zien.”

Volgens Van ‘t Wout is ook duidelijk te zien dat de honden in de video’s het niet leuk vinden. „Ze reageren over het algemeen met pittige stress signalen, de ene meer dan de ander. Sommige puppy’s staan nog open en zijn verwachtingsvol, je ziet vooral een vraagteken boven hun hoofd, onbegrip. De volwassen honden reageren met schrik en spanning. Het is maar te hopen dat dit geen rage wordt in ons land.”

Ook in deze video is duidelijk te zien dat de dieren de rage niet leuk vinden.

‘Heftig dat het zoveel likes heeft’

Zover Metro weet staan er op de app geen mishandelingsvideo’s van Nederlandse gebruikers. Wel reageren Nederlandse kijkers op de video’s. Zo schrijft iemand: „Dit is zielig. Je mag je kat niet slaan. Hij vindt het niet leuk.” En een ander: „Ik vind het zielig. Je ziet dat hij het niet leuk vindt.”

De Nederlandse TikTokker Quinten Verschure (16) heeft geen goed woord over voor de video’s. Verschure is een van de populairste TikTok’ers van Nederland met meer dan 500.000 volgers. „Dit zijn echt schokkende beelden. Ik vind het ook wel heftig dat dit zoveel likes heeft. Je kunt ook op een andere en schattige manier met je huisdieren een video maken.”

Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben een account op TikTok. Meer dan 800.00 van hen zijn tussen de 6 en 18 jaar oud. „99 procent van de video’s zijn leuk”, zegt hij. „Die laatste 1 procent hoort er niet op.” Verschure beseft zich goed dat hij een voorbeeldfunctie heeft. Zelf probeert hij „kindvriendelijke content” te maken. „Ik let zelf op taalgebruik en ik probeer een vrolijk beeld te creëren voor kinderen. Dat soort dingen met dieren en mensen slaan, doe ik niet

Visuele effecten

Ook TikTokker Lorenzo Dinatelle (20) vindt dat de video’s te ver gaan. Wel plaatst hij een kanttekening. „Ik ben zelf zwaar tegen dierenmishandeling. De vraag is wel: tot hoever is dit echt dierenmishandeling. Je hebt op TikTok ook veel visuele effecten waarmee je iets sneller of langzamer kan afspelen. Het kan zijn dat in dit soort video’s visuele effecten worden gebruikt. “

Zelf zou de populaire TikTokker met 360.000 volgers nooit dit soort video’s maken. „Ik heb zelf dieren. Het is niet mijn humor. Ik denk dat iedereen zijn eigen humor heeft. Als ik zelf content maak check ik of het kindvriendelijk is en het binnen de guidelines van TikTok is.”

Metro heeft TikTok om een reactie gevraagd op de video’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.