Metro
Metro Nieuws 17 mei 2020 / 15:04 uur

Jetten (D66) leest voor: ‘Kankerhomo. Achterlijke flikker. Vieze pisnicht.’

Fractievoorzitter D66 Rob Jetten leest haatberichten aan zijn adres voor op de Internationale Dag tegen Homofobie.

Voorman Rob Jetten van D66 grijpt de Internationale Dag tegen Homofobie aan om op een persoonlijke en indringende wijze duidelijk te maken hoeveel homohaat hij online over zich krijgt uitgestort. In een persoonlijke video op Twitter en Instagram leest hij een selectie van de haatberichten die hij krijgt hardop voor.

Haattweets

„Kankerhomo. Achterlijke flikker. Vieze pisnicht. Sommige mensen vragen zich af of zo’n internationale dag tegen homofobie echt nodig is. Oordeel zelf”, schrijft Jetten als inleiding bij de video. Hij krijgt veel digitale steun van verschillende partijgenoten, politici en bekende Nederlanders. Jetten zei dat hij de steun uit allerlei hoeken heel fijn vindt. „Het ging nog maar om een kleine selectie van de verwensingen die ik bijna dagelijks ontvangt via social media, de mail en soms per post.”

Naast de steunbetuigingen lieten ook juist tegenstanders zich horen. Het bewijst volgens Jetten dat het belangrijk is om dit te blijven bestrijden en niet weg te kijken. Het gaat hem om bewustwording van scheldwoorden als homo en flikker die veel worden gebruikt. „Mensen moeten weten wat dit met iemand doet.” Hij pleit voor een voorlichtingscampagne hierover op scholen. Ook de grondwetswijziging over het verbod op homodiscriminatie wordt wat hem betreft nog voor de zomer afgerond. „Er is brede steun voor in de Kamer”, zei Jetten.

Homohaat

Claudia de Breij reageert: „Ik gun het de haters niet de lesbo-fobe onzin die ik soms in mijn timeline krijg voor te lezen, maar het is goed dat Rob Jetten het hier zichtbaar maakt. Homo- en trans-haat (fobie vind ik onzin, we zijn niet eng) moet worden bestreden”.

Partijleider Lodewijk Asscher van de PvdA noemt de inhoud van de video weerzinwekkend. „Goed dat je dit laat zien, helaas is het nodig. Tegen de alledaagsheid van de haat”, reageert Asscher. PVV-leider Geert Wilders verwijt Jetten eerst dat hij nooit de bedreigingen door moslims benoemt, maar stelt later dat hij de berichten walgelijk vindt en wenst hem sterkte.

COC: regenboogvlag uit

COC Midden-Nederland roept mensen op om zondag massaal de regenboogvlag uit te hangen. „Dit jaar belangrijker dan ooit. Nederland is weer twee plekken gezakt op de lijst van veilige LHBTI+ landen en veel niet-hetero’s durven nog steeds niet hand-in-hand over straat te lopen”, meldt de belangenvereniging.

De regenboogvlag wappert bij een aantal overheidsgebouwen. Pride Amsterdam heeft banieren geplaatst op de plek waar afgelopen maand een homokoppel tot twee keer toe is belaagd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Jetten (D66) leest voor: ‘Kankerhomo. Achterlijke flikker. Vieze pisnicht.’
Sluiten