Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 12 mei 2020
Leestijd: 1 minuut

Interpol wil Amerikaanse diplomatenvrouw die Harry doodreed

Het lijkt wel een plotwending in een spannende Netflix-serie, maar niets is minder waar: de Amerikaanse die een dodelijk ongeval veroorzaakte, verschuilt zich achter de onschendbaarheid van haar man, maar Interpol wil daar niets van weten. Ze wordt nu als voortvluchtig beschouwd.

Interpol heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de vrouw van een Amerikaanse diplomaat die in het Verenigd Koninkrijk wordt gezocht vanwege het veroorzaken van een dodelijk auto-ongeluk. Dat meldden Britse media maandag.

Roekeloos rijden

De 42-jarige Anne Sacoolas, de vrouw van een Amerikaanse CIA-inlichtingenfunctionaris, wordt beschuldigd van het veroorzaken van de dood van de 19-jarige Harry Dunn door roekeloos rijden. Kort na het ongeluk in augustus vorig jaar nam Sacoolas de benen naar Amerika en schermde zij met de diplomatieke onschendbaarheid van haar man.

Het bevel zou een zogeheten ‘Red Notice’ zijn. De website van Interpol zegt dat een Red Notice „een verzoek aan wetshandhavers wereldwijd is om een persoon te lokaliseren en voorlopig te arresteren in afwachting van uitlevering, overgave of soortgelijke juridische stappen”. Interpol vaardigt zulke bevelen uit op verzoek van een lidstaat en het is geen internationaal aanhoudingsbevel.

"Harry Dunn's alleged killer Anne Sacoolas is now a fugitive on the run as Interpol issues an international arrest…

Gepostet von Justice4Harry am Montag, 11. Mai 2020

Immuniteit

Het Verenigd Koninkrijk bekritiseerde in januari de Verenigde Staten omdat die weigerden Sacoolas uit te leveren. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Sacoolas diplomatieke immuniteit had en dat haar uitlevering een „buitengewoon verontrustend precedent” zou vormen.

De Britse regering blijft van mening dat de vrouw moet worden berecht, zei de woordvoerder van premier Boris Johnson maandag. „Ze moet terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk, dat hebben we de VS duidelijk gemaakt, inclusief de premier aan president Donald Trump.

Zijn nabestaanden hebben een Facebook-pagina opgericht: Justice4Harry, waar mensen uit heel de wereld hun steun betuigen. Ook is er maandag een YouTube-kanaal ter ere van hem gelanceerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Interpol wil Amerikaanse diplomatenvrouw die Harry doodreed
Sluiten