Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 mei 2020
Leestijd: 1 minuut

Land ‘meer open’, maar Denen dragen coronavirus minder vaak over

Goed nieuws uit Denemarken, het land dat ‘we’ met een schuin oog in de gaten houden. De lockdownmaatregelen werden er versoepeld, maar meer coronabesmettingen zijn er niet. 

De corona-epidemie in Denemarken blijft ondanks de versoepeling van lockdownmaatregelen in hevigheid afnemen. Overheidsinstituut SSI zegt dat iedere besmette persoon het virus in de eerste week van mei overdroeg aan gemiddeld 0,7 andere personen. Dat is fors minder dan op het hoogtepunt van de epidemie in maart, toen dat zogeheten reproductiegetal bijna op 2 stond.

Scholen al weer weken open

Denemarken versoepelde de coronamaatregelen op 15 april. Ook in andere landen werd nagedacht over een samenleving die langzaamaan weer kon gaat draaien.

Land 'meer open' maar Denen dragen coronavirus minder vaak over
De Deense premier Mette Frederiksen. | Foto: EPA / Philip Davali

In het land met ongeveer 5,5 miljoen inwoners zijn tot dusver ruim 530 coronapatiënten overleden. Vanaf half april konden basisscholen en kappers de deuren weer openen. Het reproductiegeval stond eind april weer bijna op 1. Als het daarboven komt, neemt het aantal besmettingen weer toe.

Afstand houden en hygiëne

De laatste cijfers laten volgens SSI-bestuurder Tyra Grove Krause zien dat het reproductiegetal ondanks de heropening van delen van de economie stabiel is gebleven onder de 1. „Dat komt waarschijnlijk door de enorme inspanningen in scholen om te zorgen dat daar afstand wordt gehouden en dat de hygiëne goed is. Maar het laat ook zien dat mensen in het algemeen voorzichtig blijven."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.