Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Ik heb bewijs, corona komt uit lab in Wuhan’, zegt Trump

Trump beweert dat het coronavirus niet ontstaan is op de markt in Wuhan, maar in een Chinees laboratorium. Hij zegt er bewijs voor te hebben.

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij „overtuigend bewijs" heeft gezien waaruit blijkt dat het coronavirus afkomstig is uit een laboratorium in de Chinese stad Wuhan. Dat zei hij donderdag op een persconferentie. Ook dreigde de president nieuwe importheffingen op Chinese waren in te voeren.

Geen details vrijgegeven

Trump zei tegen verslaggevers dat hij dankzij het bewijs dat hij heeft ingezien er vrijwel zeker van is dat het lab in Wuhan de oorsprong van de virusuitbraak is. De president weigerde details te geven over de informatie die hem dat doet geloven. Dat zou volgens de Republikein nog niet mogelijk zijn, omdat verder onderzoek naar het lab nog loopt.

„Opzet?"

„Het is vreselijk wat er is gebeurd", zei Trump, die eerder kritiek uitte op China over de reactie van de overheid op de uitbraak van het coronavirus. „Of ze hebben een fout gemaakt, of het begon als een fout en daarna hebben ze er nog een gemaakt. Of deed iemand iets met opzet?"

In Wuhan dook het longvirus eind vorig jaar voor het eerst op. De miljoenenstad ging twee maanden op slot om verspreiding tegen te gaan. Het Wuhan Instituut voor Virologie, het lab waar de uitbraak volgens Trump ontstond, heeft de aantijgingen ontkend.

Onderzoek naar oorsprong

De Amerikaanse inlichtingengemeenschap heeft vastgesteld dat het virus niet door mensen is gemaakt of genetisch gemodificeerd is. Dat maakte het hoofd van de gemeenschap, die uit zeventien diensten bestaat, donderdag bekend.

De inlichtingendiensten doen verder onderzoek naar de oorsprong van het virus. Daaruit moet blijken of de uitbraak ontstond door contact met besmette dieren, of dat die een gevolg was van een ongeluk in het laboratorium in Wuhan.

Marktwaar

De meeste experts denken dat het virus ontstaan is op een markt in Wuhan waar wilde dieren werden verkocht. Daar zou het longvirus van dier op mens zijn overgesprongen. Niet alle experts geloven dat deze theorie standhoudt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.