Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 5 mei 2020 / 17:19 uur

Heel Nederland hoorde Ramses Shaffy op Bevrijdingsdag

Normaal gesproken is 5 mei voor veel mensen een dag om naar festivals te gaan of de vrijheid in Nederland op een andere manier te vieren. In dit lustrumjaar is iedereen in principe vrij, maar zijn we thuis. Door de coronamaatregelen konden alle evenementen met veel publiek niet doorgaan.

Toch vierden we in heel Nederland de vrijheid een beetje met elkaar. Radiozenders en diverse carillons van kerktorens hebben dinsdag om 16.55 uur het nummer Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder van Ramses Shaffy gespeeld.

Zeker dertig beiaardiers deden mee met de actie, waaronder die van de Martinitoren in Groningen, de Peperbus in Zwolle en de Sint Bavokerk in Haarlem. Ook radiozenders als NPO 3FM, NPO Radio 5 en Radio 10 lieten het nummer horen.

Stilstaan bij 75 jaar vrijheid

Het idee om in het hele land het nummer van de overleden chansonnier te laten horen, kwam van cabaretier Claudia de Breij en werd omarmd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het comité riep vorige week Nederlandse radio-dj’s en beiaardiers op om mee te doen en zo stil te staan bij 75 jaar vrijheid.

Het tijdstip waarop de Shaffy-klassieker te horen was, was niet willekeurig gekozen. Normaal gesproken wordt ieder jaar om 5 minuten voor 5 op alle Bevrijdingsfestivals in het land 5 minuten stilgestaan bij onze vrijheid.

Claudia blij met resultaat

De Breij is blij met het resultaat van haar 5 mei-actie. „Het was heel erg leuk, precies wat ik hoopte", laat de comédienne weten. Zij koos voor het nummer van de in 2009 overleden Shaffy, omdat het een Nederlandse klassieker is.

„Het nummer geeft moed, het erkent iedereen. Ik denk dat we nu echt behoefte hebben aan een troostrijk energiek nummer zoals dit", vertelt De Breij. „Ik mis samenzijn met andere mensen het meest, maar dit nummer herinnert je er aan dat dat wel weer een keer terugkomt. En daar moet je je nu aan vasthouden."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Heel Nederland hoorde Ramses Shaffy op Bevrijdingsdag
Sluiten