Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 5 mei 2020 / 17:54 uur

Geen toename besmettingen na versoepeling Oostenrijk

Goed nieuws uit Oostenrijk: daar zijn de coronamaatregelen enkele weken geleden versoepeld. Tot nu toe hebben de versoepelingen nog geen toename in het aantal besmettingen met het coronavirus veroorzaakt, meldt de Oostenrijkse minister van Volksgezondheid dinsdag.

Oostenrijk ging ongeveer zeven weken geleden vrijwel op slot om verspreiding van het virus tegen te gaan.Het land was daarmee vrij snel waardoor het aantal besmettingen en doden beperkt bleef tot respectievelijk ruim 15.000 en meer dan 600 tot nu toe.

Waakzaamheid blijft geboden

Op 14 april gaf Oostenrijk als een van de eerste landen onder andere kleinere winkels toestemming weer open te gaan. „We hebben geen aanwijzingen voor een merkbare toename in afzonderlijke gebieden. De situatie is zeer constant, zeer stabiel en dat is echt een zeer, zeer positieve, goede situatie", aldus een blije minister Rudolf Anschober.

De bewindsman waarschuwde dat waakzaamheid geboden blijft en riep de bevolking op de beperkende regels die nog wel bestaan na te leven. Zo moeten er mondkapjes worden gedragen in de winkels en afstand worden gehouden.

Antiviraal middel wordt getest

Ook uit Japan komt goed nieuws. Het land geeft mogelijk donderdag al groen licht voor het gebruik van het antivirale middel remdesivir bij de behandeling van patiënten met Covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Dan buigt een commissie van het Japanse ministerie van Volksgezondheid zich over de vraag of het middel versneld kan worden goedgekeurd.

Minister van Volksgezondheid Katsunobu Kato zei dat hij een positief advies van de experts direct zal overnemen. „Als het is geïmporteerd, willen we dat het zo snel mogelijk kan worden gebruikt door mensen met ernstige klachten", zei de bewindspersoon op de Japanse televisie. De maker van het middel, de farmaceut Gilead, heeft Japan gevraagd om een versnelde goedkeuringsprocedure.

Ook goedgekeurd in Amerika

Recentelijk gaf ook de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA toestemming voor het gebruik van remdesivir voor behandeling van patiënten met het coronavirus. Het ging om een versnelde goedkeuring van experimentele medicijnen in noodgevallen. Er lopen nog steeds meerdere onderzoeken naar hoe effectief het middel precies is bij de behandeling van patiënten met Covid-19.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen toename besmettingen na versoepeling Oostenrijk
Sluiten