Vincent Smit
Vincent Smit Nieuws 29 mei 2020 / 19:28 uur

Coronamaatregelen in gevangenis worden versoepeld

De bezoekersregeling in gevangenissen en in tbs-klinieken wordt vanaf 2 juni versoepeld. Vanwege de coronacrisis waren er de afgelopen maanden strenge restricties. Minister Sander Dekker zegt dat het mogelijk is om die vanaf volgende week deels terug te draaien.

Voor de gevangenissen wordt begonnen met een proef op drie locaties. In Alphen aan de Rijn, Arnhem en Veenhuizen mogen gevangenen een uur per week een bezoeker ontvangen. Er zal geen fysiek contact mogelijk zijn. De gevangenen en bezoekers worden gescheiden door plexiglas.

Ook mogen gevangenen vanaf 2 juni weer in „uitzonderlijke situaties” de gevangenis verlaten. Bijvoorbeeld voor het bijwonen van een uitvaart van een familielid.

Sneller

Voor tbs-klinieken en jeugdinstellingen worden de versoepelingen sneller doorgevoerd. Alle tbs’ers mogen vanaf 2 juni weer een bezoeker ontvangen, een uur per week. Bij mensen in jeugdinstellingen mogen twee ouders of wettelijke vertegenwoordigers een uur per week langskomen. Ook hier wordt plexiglas gebruikt om het risico op besmetting te beperken.

Ook voor verlof krijgen deze twee categorieën meer ruimte. „In de tbs-klinieken en jeugdinrichtingen is verlof een essentieel onderdeel van de behandeling”, schrijft Dekker. „Vanaf 2 juni mogen justitiabelen in tbs-klinieken en jeugdinrichtingen daarom eenmaal per week maximaal twee uur met begeleid verlof, indien dit onderdeel is van hun behandelplan en dit in het belang is van hun re-integratie.”

Als nieuwe besmettingen uitblijven, kunnen de regels vanaf 16 juni verder worden versoepeld voor gevangenissen, tbs-klinieken en jeugdinrichtingen. Vanaf augustus zouden de bezoek- en verlofregelingen weer naar de oude situatie kunnen terugkeren.

Vrijgelaten uit gevangenis

Eerder hebben gevangenissen 175 gedetineerden tijdelijk vrijgelaten in de hoop verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De gedetineerden zitten in de eindfase van hun straf.

De gevangenissen waren bang dat wanneer de gedetineerden steeds met proef- of weekendverlof gaan, ze besmet raken met het virus. Dit kunnen zij dan mee terugnemen de gevangenis in en dat moet voorkomen worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Coronamaatregelen in gevangenis worden versoepeld
Sluiten