Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 25 mei 2020 / 20:46 uur

#CumGate: Britten ziedend op topadviseur van Boris Johnson

Veel Britten zijn woedend op Johnsons topadviseur Cummings, omdat hij een autorit heeft gemaakt. Ondanks deze lockdownrel stapt hij niet op.

Op Twitter is het maandagavond trending en eigenlijk is het in heel Engeland het onderwerp van gesprek bij de thee. De Britten zagen namelijk hoe Dominic Cummings, een belangrijke adviseur van de Britse premier, een verklaring aflegde op nationale televisie over waarom hij wel naar buiten is gegaan en ze vinden er van alles van.

 

Lockdownrel

Dominic Cummings stapt in elk geval niet op vanwege de lockdownrel rond hem. Hij raakte in de problemen doordat hij ondanks de strenge maatregelen tegen het coronavirus van Londen naar Durham reed. Hij zegt dat hij geen regels heeft gebroken.

Cummings verdedigde zichzelf in een persconferentie. Hij zei dat zowel hij als zijn vrouw symptomen vertoonden van het coronavirus. Hij besloot vervolgens om naar Durham te rijden waar zijn ouders een boerderij hebben met nog twee huizen op het erf, omdat hij bang was dat er anders niemand meer voor zijn zoon kon zorgen. Cummings zei dat hij met zijn vrouw en zoon in een huis verbleef en dat hij geen direct contact heeft gehad met zijn familieleden die ook op het terrein aanwezig waren.

Zieker

De adviseur zegt dat hij steeds zieker werd, terwijl zijn vrouw zich beter begon te voelen. De enige twee keer dat hij van het terrein af is geweest, was om zijn zoon op te halen uit het ziekenhuis, maar toen heeft hij zijn auto niet verlaten en voor een korte testrit, wat tot hilarische reacties op Twitter leidde. Hij wilde in elk geval zien hoe dat ging, zodat hij met zijn gezin weer naar Londen kon terugkeren.

Veel Britten zijn woedend op Cummings, omdat mensen al weken niet meer naar buiten mogen. Ook niet om hun kinderen op te zoeken of op te halen in het ziekenhuis. Zij denken dat er twee soorten regels zijn, een voor de gewone Britten en een voor machtige mensen zoals Cummings. Die woede werd deels geuit door bedreigingen aan het adres van Cummings.

Vertrek

De adviseur zei dat een van de redenen voor hun vertrek naar Durham was, dat hij het niet veilig vond om zijn vrouw en kind alleen te laten in hun Londense huis als hij ging werken.

Cummings staat bekend als iemand die weinig opheeft met de gevestigde orde. Zijn werkwijze leverde hem ook vijanden op en hij wordt in Britse media vergeleken met historische figuren als Machiavelli en Raspoetin. Hij is buiten zijn land onder meer bekend dankzij de film Brexit: The Uncivil War, waarin acteur Benedict Cumberbatch in zijn huid kruipt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
#CumGate: Britten ziedend op topadviseur van Boris Johnson
Sluiten