Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 19 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

2000 jaar oude vondst: ondergrondse kamers bij de Klaagmuur

Bij opgravingen in een tunnel bij de Klaagmuur in Jeruzalem zijn ondergrondse ruimtes gevonden.„Een unieke vondst”, volgens opgravingsleider Barak Monnickendam-Givon.

Veel archeologen en geschiedenisliefhebbers uit heel de wereld zullen hoogstwaarschijnlijk een vreugdedansje hebben gedaan toen ze het goede nieuws hoorden. De vondst van een ondergronds systeem vol verborgen kamers gebeurt tenslotte niet elke dag. De kamers werden lang geleden uit rotsen gehouwen en dateren uit de tijd van de Romeinse overheersing rond 2000 jaar geleden, vertelde de Israëlische autoriteit voor oudheden dinsdag.

Oude kamers

De kamers werden vermoedelijk gebruikt door inwoners van Jeruzalem voordat de Romeinen de tweede Joodse tempel in het jaar 70 vernietigden.

Het ondergrondse systeem was verborgen onder de vloer van een „groot en indrukwekkend bouwwerk uit het Byzantijnse tijdperk”. Het bestaat uit een open binnenplaats en twee kamers. Deze waren op drie verdiepingen boven elkaar gerangschikt en verbonden met stenen trappen.

Opgraving bij de Klaagmuur
Bij een opgraving bij de Klaagmuur in Jerusalem is een heel systeem van ondergrondse kamers gevonden | Foto: EPA

Israëlische opgravingsleider met deels een typisch Nederlandse naam Barak Monnickendam-Givon sprak van een „unieke vondst”. Het is voor het eerst dat dit soort ondergrondse kamers in de buurt van de Westmuur worden gevonden. „Je moet begrijpen dat het in Jeruzalem 2000 jaar geleden gebruikelijk was om stenen huizen te bouwen, zoals nu.” Daarom rijst de vraag: „Waarom werd er in die tijd zoveel moeite gedaan om ondergrondse kamers in rotsen te maken?”

Ondergrondse kamers

In de kamers werden kleipotten, olielampen, een stenen mok en een deel van een stenen waterbassin gevonden. Dit werd waarschijnlijk gebruikt voor Joodse zuiverheidsrituelen. Ondergronds dragen de archeologen een mondkapje, zoals je op de foto kunt zien, verder is het in Israel te heet om er een te dragen.

De westelijke muur is een overblijfsel van de tweede Joodse tempel, in 70 door de Romeinen verwoest en wordt beschouwd als de heiligste plaats van de Joden. Het ligt aan de voet van de Tempelberg, die ook door moslims als heiligdom wordt aanbeden en Haram al-Sharif (Verheven Heiligdom) wordt genoemd.

De eerste Joodse tempel werd al verwoest in 586 v. Christus door de troepen van Nebukadnezar II, koning van het Babylonische rijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
2000 jaar oude vondst: ondergrondse kamers bij de Klaagmuur
Sluiten