Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 apr 2020 / 13:27 uur

Volkert van der G. wint wéér van De Staat

Volkert van der G., beter bekend als de moordenaar van rechtse politicus Pim Fortuyn, trekt ook nu weer aan het langste eind, omdat Grapperhaus vergat een krabbeltje te zetten.

De Staat moet Volkert van der G. vanwege een „vormfout" ruim 2.800 euro aan proceskosten en een dwangsom betalen, oordeelde de Raad van State woensdag. Het gaat om een dwangsom van 1260 euro en proces- en griffiekosten van 1569 euro, omdat niet alle wettelijke procedures juist zijn gevolgd.  De rechtbank Gelderland stelde Van der G. vorig jaar al in het gelijk en legde de Staat een dwangsom op. De Staat ging tevergeefs in hoger beroep.

Persoonsgegevens

De kwestie gaat om het verzoek van Van der G. tot inzage in zijn persoonsgegevens. Daarover had hij in augustus 2018 naar zowel de minister van Justitie en Veiligheid (Grapperhaus) en de minister voor Rechtsbescherming (Dekker) een brief gestuurd. Van Dekker kwam een reactie, een door deze minister ondertekende ontvangstbevestiging. Van der G. stelde daarop de minister van Justitie en Veiligheid in gebreke. De Staat meende dat hij had kunnen aannemen dat de brief namens beiden bedoeld was, maar zowel de rechtbank als de Raad van State oordeelt in het voordeel van Van der G.

2003

De 50-jarige Van der G. werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar celstraf voor de moord op politicus Pim Fortuyn in mei 2002. De afgelopen jaren waren er meerdere zaken tussen Van der G. en de Staat, onder meer over zijn meldplicht. Meestal trok Van der G. aan het langste eind.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Volkert van der G. wint wéér van De Staat
Sluiten