Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 29 apr 2020 / 13:29 uur

Hartontstekingen bij kinderen, mogelijk link met coronavirus

Meerdere kinderen in Frankrijk kampen met ontstekingen rond het hart die mogelijk worden veroorzaakt door het coronavirus. Dat liet de Franse gezondheidsminister woensdag weten. 

Olivier Véran benadrukt dat er nog geen bewijs voor een link is. Wel worden de ontstekingen zeer serieus genomen, zo verzekerde hij. Ongeveer vijftien Franse kinderen vertonen de symptomen. De aandoening heeft veel weg van de ziekte van Kawasaki.

Verenigde Koninkrijk

Afgelopen weekend meldden ook de Britse autoriteiten dergelijke gevallen. In het Verenigd Koninkrijk zouden kinderen zelfs zijn overleden aan de gevolgen ervan. Door de ontsteking krijgen zij onder meer ernstige buikklachten, koorts en ontstoken bloedvaten.

In Groot-Brittannië zijn kinderen opgenomen op de intensive care. „Het is een nieuwe ziekte waarvan we denken dat die veroorzaakt kan zijn door het coronavirus of Covid-19", zei de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock dinsdag. Hij gaf wel aan dat niet alle kinderen met de symptomen ook positief getest zijn op het coronavirus.

Zeer zeldzame aandoening

Behalve in Frankrijk en Groot-Brittannië is de ziekte ook in Italië, Spanje, Zwitserland en België vastgesteld. De Belgische viroloog Steven Van Gucht sprak woensdag van „een zeer zeldzame aandoening", maar dat de link met het coronavirus „helemaal niet zeker is". In Nederland zijn voor zover bekend geen gevallen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft daarover geen signalen ontvangen. Wetenschappers uit verschillende landen is gevraagd onderzoek te doen naar het verband tussen de ontstekingen en het coronavirus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hartontstekingen bij kinderen, mogelijk link met coronavirus
Sluiten