Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 apr 2020 / 19:39 uur

Steeds meer winkelketens heropenen de deuren

Enkele winkelketens die vorige maand de deuren sloten om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, zijn weer geopend.

Schoenenketen Van Haren meldt op zijn website dat vrijwel alle winkels weer opengaan. Ook bij herenmodewinkels The Society Shop en Suitsupply zijn klanten weer welkom. Outdoorketen Bever heeft twaalf winkels heropend en Bristol (schoenen en kleding) 57 van de 108 filialen in ons land.

Goede manier

Detailhandel Nederland ziet dat vooral ketens in de mode- en schoenenbranche, die veelal uit voorzorg hun winkels sloten, nu weer stappen zetten. Op kleinere bedrijven heeft de branchevereniging minder zicht. De redenen om weer open te gaan zijn „vooral individuele afwegingen", laat een woordvoerster weten. „Als je als bedrijf een goede manier hebt gevonden om aan de richtlijnen van het RIVM te kunnen voldoen, dan is er geen beletsel."

Ook branchevereniging INretail herkent het beeld en ziet daarnaast dat ook veel kleine winkeliers de deuren weer openen. Voor winkeliers is het volgens een woordvoerder een mogelijkheid om te testen hoe dit gaat en tegelijkertijd de kans om wat omzet te draaien nu veel kosten gewoon doorlopen. „Maar er is nu heel erg sprake van gericht inkopen en zeker niet van shoppen. Dus normale omzetten zullen er zeker niet gehaald worden", aldus de zegsman. „Er wordt ontzettend veel pijn geleden in de branche."

Bezoek op afspraak

Bij Van Haren zijn op enkele vestigingen in het centrum van Amsterdam na alle ruim 140 winkels weer geopend. Na aanpassingen voldoen de winkels aan richtlijnen van het RIVM, stelt het bedrijf. De budgetketen drukt klanten op het hart thuis te blijven bij griep- of verkoudheidsklachten.

The Society Shop heropent zijn achttien winkels op afspraak. Branchegenoot Suitsupply blijft in zijn 24 Nederlandse winkels, die bijna een maand waren gesloten, het aantal bezoekers reguleren. De keten roept klanten op de filialen zo veel mogelijk op afspraak te bezoeken.

Suitsupply-baas Fokke de Jong stelt dat de beslissing na overleg met personeel is genomen. Ervaringen met enkele opnieuw geopende vestigingen in China tonen volgens hem aan dat klanten gepaste afstand van elkaar houden en andere voorzorgsmaatregelen naleven. „Ik heb er alle vertrouwen in dat dit in Nederland ook het geval zal zijn", zegt De Jong. „Want hoe ernstig de huidige situatie ook is, we zijn ook van mening dat het leven door moet gaan."

Bijenkorf blijft dicht

Warenhuisketen De Bijenkorf was een van de eerste Nederlandse ketens die uit voorzorg de deuren sloot. Dat blijft voorlopig nog zo. Wel werkt het bedrijf aan „meerdere scenario’s om de winkels gedeeltelijk of geheel te heropenen", stelt een woordvoerder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Steeds meer winkelketens heropenen de deuren
Sluiten