Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 30 apr 2020 / 18:53 uur

Na woede: zingen bij zorgcentra Noord-Holland mag wél

Zangeres Suzan de Reus heeft veel zin ‘om al die blije gezichten’ weer te zien. Zij en collega-artiesten mogen in deze coronatijd – na een verbod – mensen in Noord-Hollandse zorgcentra toch weer wél met liedjes vermaken.

Suzan, zangeres van de band Cold Turkey, maakte onlangs een zijstapje en bracht met Jeffrey Schenk het nummer Wakker Worden Met Jou uit. Het Nederlandstalige lied sloeg aan en nu de twee niet in zalen mogen optreden, besloten zij bij zorgcentra langs te gaan. Vorige week meldde het duo op social media: „We hebben al bij meerdere zorginstellingen kunnen optreden. Zo leuk om te doen! En we gaan er nog veeeeeeel meer doen.”

Kink in de microfoonkabel

Toen kwam er een kink in de microfoonkabel. Deze week besloten Noord-Hollandse gemeenten dat de spontane optredens bij zorgcentra niet meer mochten worden gegeven, omdat ze ook ander publiek dan de bewoners trokken. Dat er een volkswoede ontstond is misschien wat overdreven, maar voor het besluit bestond bij Noord-Hollanders geen enkel begrip.

Burgemeesters van onder meer Den Helder, Heerhugowaard, Hoorn, Schagen en Medemblik hielden de oren voor het onbegrip open en beraadden zich donderdag. Per direct worden weer kleinschalige optredens toegestaan op de terreinen van verpleeg- en verzorgingshuizen. Dit maakte de veiligheidsregio bekend.

Na woede: zingen bij zorgcentra Noord-Holland mag wél
Suzan en Jeffrey in actie.

Enkele voorwaarden

De kleinschalige optredens mogen in binnentuinen en buitenplaatsen van de centra plaatsvinden, mits artiesten vooraf toestemming hebben gekregen van de beheerder van het verpleeg- of verzorgingshuis. Het is volgens de burgemeesters niet de bedoeling dat artiesten van tevoren hun optreden promoten, omdat het optreden alleen bedoeld is voor de bewoners. „We doen een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van de artiesten, inwoners en verzorgingshuizen om ervoor te zorgen dat het optreden geen publiek van buiten trekt", laat de veiligheidsregio weten.

En Suzan de Reus? Die gaat er met Jeffrey Schenk wel weer voor. „Heel fijn om op deze manier ons steentje bij te dragen en het is ook nog eens ontzettend leuk om te doen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Na woede: zingen bij zorgcentra Noord-Holland mag wél
Sluiten