Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 apr 2020 / 04:59 uur

Top van ABN AMRO werd aangesproken op witwassen

In 2015 en 2016 is de top van ABN AMRO meerdere malen aangesproken op witwasproblemen. De top onder leiding van Gerrit Zalm zou niet genoeg hebben gedaan om het op te lossen.

Het bestuur zou herhaaldelijk door de raad van commissarissen gewaarschuwd zijn over compliance-problemen, zoals die bij de controle op witwassen. Die zouden niet voortvarend genoeg worden opgelost. Een aantal toenmalige en huidige commissarissen heeft hier recent over getuigd tegen Justitie in het lopende onderzoek naar mogelijke overtredingen van de witwaswetgeving door ABN AMRO.

Strafbare feiten

De interne waarschuwingen en getuigenissen van commissarissen kunnen gevolgen hebben voor het lopende onderzoek naar ABN AMRO door het Openbaar Ministerie en de FIOD. Dit onderzoek onder de naam Guardian is vorig jaar gestart en zal waarschijnlijk op zijn vroegst aan het einde van dit jaar afgerond worden. Dan zal blijken of ABN AMRO en de statutair verantwoordelijke bestuurders strafbare feiten worden verweten.

De aanvaringen over compliance binnen de top blijken uit het dinsdag te verschijnen boek De Staatsbank; ABN Amro klem tussen ambtenaren en bankiers van FD-journalisten Ivo Bökkerink en Pieter Couwenbergh. Het boek is gebaseerd op gesprekken met ruim honderd betrokken binnen en buiten de bank en niet-publieke documenten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Top van ABN AMRO werd aangesproken op witwassen
Sluiten