Vincent Smit
Vincent Smit Nieuws 25 mrt 2020

Zo vermijd je de snackla tijdens het thuiswerken

Een snacklade vol met chips, snoepjes en andere lekkere dingen. Nu veel mensen thuiswerken kan ook de verleiding toenemen om te gaan snacken. En die verleiding kan soms knap lastig zijn om te weerstaan. 

José Ion Luhulima vertelt dat zij het erg lastig vindt om niet veel te snacken nu ze veel thuiszit. „Ik ben arbeidsongeschikt en ga normaal veel naar buiten. Maar door het coronavirus blijf ik nu zoveel mogelijk binnen. Het is echt ontzettend lastig. Ik zit de hele tijd in mijn huis en denk de hele dag aan eten.”

Luhulima had vóór het coronavirus veel minder last van eetbuien. „Als ik weinig zonlicht krijg, voel ik me sneller niet fijn. De zon komt pas om vier uur in de middag op ons balkon. Als ik dan lekkere trek begin te krijgen, denk ik sneller: ‘ach fuck it, doe nog maar een hapje’.” Haar lekkere trek focust zich voornamelijk op warme gerechten. „Ik heb op het moment de warme dingetjes ontdekt: van poffertjes tot pannenkoeken. En dat is wel erg lekker. Het is moeilijk, helemaal als je die snacks toch al in je koelkast hebt staan.”

José Ion Luhulima had vóór het coronavirus veel minder last van eetbuien.

Toch probeert Luhulima om weer wat gezonder te gaan eten en de snacks voorlopig te laten staan. „Ik heb deze week een kookboek gekocht voor koolhydraatarme recepten. Ik wil er echt weer wat meer aandacht aan gaan besteden.”

Voorbereiding

Ineke van Oudheusden heeft minder moeite met snacken nu zij veel thuiswerkt. Ze is ondernemer en geeft daarnaast voedingsadvies aan anderen in grote Facebookgroepen.

„Ik denk dat het veel mensen zou helpen als ze echt hun eten vooraf al klaarmaken. Maak bijvoorbeeld je lunch al de avond van tevoren en eet dat dan op hetzelfde moment als waarop je normaal zou lunchen.” Ook denkt Van Oudheusden dat het kan helpen om een bakje met gezonde snacks te maken. „Maak iedere dag een bakje met wat je mag snoepen en zet dat dan apart. Als je dat voor je neus hebt liggen en je weet dat het gezond is, dan pak je het ook eerder. Het huis van de ondernemer ligt wel vol met lekkere dingen. „Ik heb een kleine, dus er liggen wel lekkere dingen thuis. Maar ik heb suikerziekte, dus ik blijf daar sowieso al vanaf.”

Ineke van Oudheusden: „Ik denk dat het veel mensen zou helpen als ze echt hun eten vooraf al klaarmaken."

Snackrisico

Volgens diëtiste Mirjam van Egmond is het snackrisico bij thuiswerken groot. „Als mensen zich gaan vervelen of niet lekker in hun vel zitten, is er het risico dat ze meer gaan eten dan ze eigenlijk willen.” De diëtiste heeft een aantal concrete tips voor mensen die het lastig vinden om niet te snacken tijdens het thuis zijn. Het begint volgens Van Egmond bij het eten op vaste momenten. „Probeer om in je dagritme te blijven. Eet op dezelfde tijden als wanneer je op kantoor zou werken en doe daarmee net alsof je echt op je werk zit. Zorg er ook voor dat je op dezelfde tijden pauze probeert te houden.”

Voor mensen die op dit moment niet kunnen werken, raadt Van Egmond aan om afleiding te zoeken. „Want zonder die afleiding is het risico groot om alleen maar met eten bezig te zijn. Kijk naar wat je nog meer leuk vindt om te doen en vraag jezelf ook af waarom je juist nu gaat eten. Wees er bewust mee bezig.”

Gezond snacken

En al die snacks in de kast dan? Van Egmond: „De verleiding is er. Als je lekkere dingen in de kast hebt liggen, dan wil je dat gaan eten. Denk dan na over waarom je iets gekocht hebt en eet het niet allemaal direct op. Een zak chips heb je niet nodig, groente en fruit wel.” Mensen mogen volgens de diëtiste best snacken, maar: „Pak dan wat rauwkost: snoeptomaatjes en komkommers, die vullen en bevatten weinig calorieën.”

Volgens diëtiste Mirjam van Egmond is het slim om op vaste momenten te eten.

Van Egmond zegt dat haar belangrijkste tip is om niet de focus op eten te leggen. „Ga ook niet de hele dag alleen maar films of series kijken. Dat zou je waarschijnlijk normaal gesproken ook niet doen. We mogen nou eenmaal nu niet gezellig de straat op. Onderneem dan dingen in en rondom je huis, dan blijf je bezig.” Als mensen echt moeite hebben om de eetbuien te weerstaan, zou het volgens Van Egmond kunnen helpen om met een diëtist te bellen. „Maar je kunt ook op de site van het voedingscentrum kijken. Zij hebben veel informatie over wat gezond is en wat niet.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zo vermijd je de snackla tijdens het thuiswerken
Sluiten