Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 25 mrt 2020
Leestijd: 1 minuut

Coronavirus in Nederlands rioolwater gevonden

In het afvalwater in Amsterdam, Tilburg, Schiphol en Loon op Zand is het coronavirus aangetroffen. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM en komt waarschijnlijk door de ontlasting van sommige coronapatiënten.

Die ontlasting komt via de toiletten in het riool terecht. Vier dagen nadat de eerste persoon in Nederland positief getest was, werd het virus in het rioolwater van Schiphol gevonden. Het RIVM waarschuwt mensen die met afvalwater werken. Zij moeten direct contact met en het inslikken en het inademen van nevel van afvalwater vermijden.

Dit betekent dat zij persoonlijke beschermingsmiddelen moeten dragen die bij de werkzaamheden passen. Wanneer medewerkers van de waterzuiveringsinstallatie zich aan de hygiënevoorschriften houden, zijn ze beschermd tegen het virus.

Het RIVM heeft ook gekeken of het virus in ons kraanwater zit, maar daar is het virus niet aangetroffen. Er is in Nederland strenge wetgeving om de veiligheid van drinkwater te bewaken. Daarin wordt rekening gehouden met virussen en naleving van de regels zou ook moeten beschermen tegen COVID-19.

Goede methode

De dna-techniek die het RIVM gebruikt om virussen op te sporen werd ook succesvol gebruikt bij het vinden van het norovirus, antibioticaresistente bacteriën, poliovirus en mazelenvirus in het afvalwater. Het onderzoek toont aan dat monitoring van het rioolwater een goede methode is voor het vaststellen van virusinfecties bij mensen die besmet zijn.

Na het uitbreken van het coronavirus in China in december vorig jaar werd op 27 februari dit jaar de eerste patiënt in Nederland positief getest. Een deel van de coronapatiënten heeft diarree. Het nieuwe coronavirus wordt bij een deel van de geïnfecteerde personen in ontlasting aangetoond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Coronavirus in Nederlands rioolwater gevonden
Sluiten