Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 mrt 2020
Leestijd: 1 minuut

‘Passagiers en pakketten in één bus’

De dagen van het flirten in het openbaar vervoer lijken geteld. Want, streekvervoerder Connexxion wil een proef doen met het bundelen van reizigers en pakketjes in één bus, om zo lege bussen terug te dringen. Zit er straks geen hete buurman/vrouw naast je, maar een AliExpress-doos. 

Connexxion-baas Pier Eringa zei in gesprek met De Telegraaf dat slimme combinaties van ov en leveranciers efficiënt werken. „We gaan praten met bezorgdiensten om samen efficiënter te kunnen werken. Ook zij rijden in de regio vaak met halfvolle busjes.”

Als mogelijke partners noemt hij PostNL, Coolblue en Albert Heijn, die volgens hem steeds meer spullen rondbrengen. „Waarom dat niet combineren met reizigersvervoer in gedeelde voertuigen?”

Combineren

In eerste instantie gaat het om experimenten in de kop van Noord-Holland en in Zeeland, maar ook in drukke stadscentra lijkt een combinatie van passagiers en pakketten hem een uitstekend plan. Filevorming en verstoppingen zouden daardoor namelijk afnemen. „Al die bestelbusjes lopen nu uit de hand. Het ov heeft al een goed vertakt netwerk in steden, daar kun je samen wat mee”, vindt Eringa, die voorstander is van onder meer ’vrachttrams’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.