Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 22 mrt 2020

NOC*NSF: ‘Spelen alleen laten doorgaan als virus onder controle is’

Wat NOC*NSF betreft kunnen de Olympische Spelen alleen doorgaan als het coronavirus wereldwijd onder controle is. Dat heeft de Nederlandse sportkoepel in een brief laten weten aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC), zo bevestigt voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg.

Het is aan het IOC en aan Japan om te besluiten of de Spelen wel of niet kunnen gaan. Het IOC heeft aangegeven daarbij de adviezen van de WHO op te volgen. NOC*NSF zal net als altijd alleen aan de Olympische en Paralympische Spelen deelnemen als veiligheid en gezondheid gewaarborgd zijn. Van Zanen-Nieberg: „Daar laten wij ons doorlopend door veiligheids- en gezondheidsdeskundigen over adviseren.”

Zo snel mogelijk beslissen

Ook heeft het NOC*NSF het IOC gevraagd om zo snel mogelijk te laten weten wanneer er een beslissing wordt genomen zodat de atleten zo goed mogelijk geïnformeerd kunnen worden. „Wat ons betreft gebeurt dat snel”, zegt Van Zanen, een dag nadat de wielerbond KNWU duidelijk stelling had genomen tegen het doorgaan van de Spelen, komende zomer in Tokio.

„We nemen alle geluiden serieus en hopen dat iedereen zich aan de richtlijnen van het RIVM houdt. Japan en het IOC bekijken de situatie dagelijks met hun adviseurs”, laat Van Zanen weten.

Boycot

Toch gaan er ook stemmen op om de Spelen te boycotten. Zo heeft de Duitse schermer Max Hartung laten weten niet mee te doen met de Olympische Spelen deze zomer. De 30-jarige Hartung, voorzitter van de atletencommissie in Duitsland, vindt het vanwege de coronacrisis niet verantwoord om de Spelen te houden.

„Mijn hart bloedt en ik kan wel huilen. Maar ik wil een voorbeeld stellen en het enige juiste doen. Ik ga op de geplande data niet meedoen aan de Spelen”, zei Hartung. Hij is voor zo ver bekend de eerste sporter van naam die Tokio 2020 boycot. De Duitser gaat een enquête houden onder alle olympische sporters in zijn land, om te onderzoeken hoe ze tegenover een gezamenlijke boycot van de Spelen staan.

Het Internationaal Olympisch Comité, aangevoerd door de Duitse oud-schermer Thomas Bach, houdt vooralsnog echter vast aan Spelen in Tokio die op 24 juli moeten beginnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
NOC*NSF: ‘Spelen alleen laten doorgaan als virus onder controle is’
Sluiten