Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 22 mrt 2020 / 12:45 uur

‘Europese Unie moet een crisiscentrum krijgen’

Als het aan de Europees president Charles Michel ligt, krijgt de Europese Unie een crisiscentrum. Volgens hem denken meerdere EU-lidstaten er al net zo over.

Zo’n crisisorganisatie coördineert in noodsituaties de maatregelen van de lidstaten. „Er is eenheid van commando nodig”, zei Michel in een programma over de coronacrisis op de Vlaamse televisie.

Aanpak op Europees niveau

Het is volgens hem in de toekomst cruciaal om meer Europese middelen te hebben. „De les van deze crisis is dat op Europees niveau een sterkere aanpak nodig is voor het beheersen van crises.”

De EU-president pleit ook voor een EU-organisatie voor burgerbescherming. Hij benadrukt hoe belangrijk het is om een gezamenlijk beheer van materialen mogelijk te maken. „Het betekent meer vooruitkijken en meer solidariteit”, zei Michel.

Europa zwaarst getroffen continent

In Europa zijn, voor zover bekend, inmiddels meer dan 150.000 mensen besmet met het coronavirus, maar het werkelijke aantal besmettingen ligt veel hoger omdat veel landen alleen testen om te kijken of een opname in het ziekenhuis nodig is.

Europa is op dit moment het continent dat het zwaarst is getroffen met officieel meer dan 7800 doden. Dat meldt het Franse persbureau AFP op basis van eigen tellingen. In Azië zijn ruim 96.000 gevallen gemeld. Ruim een derde van de Europese infecties is in Italië geregistreerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Europese Unie moet een crisiscentrum krijgen’
Sluiten