Vincent Smit
Vincent Smit Nieuws 15 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Minister Bruins: ‘Let een beetje op elkaar’

„Nederland, Nederlanders, let een beetje op elkaar.” Met die woorden sloot zorgminister Bruins zondag de meest recente corona-persconferentie af.

Nederland gaat steeds verder op slot vanwege het coronavirus. Het kabinet sluit per direct alle scholen, horeca en sportclubs tot en met 6 april. Ook sauna’s, seksclubs en coffeeshops moeten de deuren dichthouden.

Toch overstag

Het aantal doden in Nederland is volgens het RIVM gestegen naar 20. In totaal zijn er meer dan 1.100 mensen in ons land besmet met het longvirus.

Vorige week kondigde het kabinet al een uitgebreide reeks aan maatregelen aan. Zo werd iedereen in Nederland opgeroepen om zo veel mogelijk thuis te werken. Alle bestaande maatregelen worden met een week verlengd, ook tot en met 6 april.

Het kabinet wilde vorig week niet overgaan tot het sluiten van alle scholen. Dat zou volgens premier Rutte een gevaar opleveren voor de economie in ons land. Na veel kritiek van ouders en docenten gaat het kabinet dus toch overstag. Minister van onderwijs Arie Slob: „Het is duidelijk geworden dat veel scholen er niet in zijn geslaagd om de scholen open te houden. Veel onderwijspersoneel is ziek en er zijn zorgen bij ouders en docenten.”

Voor kinderen met ouders in vitale beroepen blijven de scholen en kinderdagverblijven wel open. Slob: „Onderwijspersoneel en pedagogisch medewerkers die niet ziek zijn, kunnen gewoon naar hun werk.” Zij zijn volgens de bewindsman hard nodig om kinderen op te vangen en om online onderwijs te maken voor thuiszittende kinderen.

De overheid heeft een lijst gemaakt met vitale beroepen. Dat zijn onder meer mensen die werkzaam zijn in de zorg of bij de hulpverleningsdiensten.

Ongewenste Belgen

Minister Bruins roept Nederlanders op om, waar mogelijk, gepaste afstand van elkaar te houden. „Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. U kunt als richtlijn ongeveer 1,5 meter afstand hanteren.”

De verlamming van Nederland is deels te danken aan het cafétoerisme vanuit België. Daar werd vorige week besloten om alle cafés voorlopig te sluiten. Dit weekend kwamen daardoor veel Belgen naar Nederland om te drinken. Bruins: „Dat vinden we ongewenst en daarom nemen we nu deze maatregel.”

Het is de komende weken ook niet mogelijk om een praktijk- of theorie-examen te doen bij het CBR. De organisatie heeft alle examens uitgesteld tot ten minste 31 maart.

Geen lockdown

Nederland zit volgens de ministers nog niet op slot, iets wat in Spanje en Italië wel het geval is. Spanje riep afgelopen weekend de noodtoestand uit. In het land zijn nu meer dan 7.000 besmettingen. Daardoor mogen Spanjaarden alleen het huis uit om eten of medicijnen te kopen en om naar het ziekenhuis, hun werk of de bank te gaan.

Ook in andere landen wordt hard opgetreden tegen de verspreiding van het coronavirus. Zo sluit Duitsland een groot deel van de grenzen met Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Eerder wilden onze oosterburen de grenzen niet sluiten vanwege het Schengenakkoord; daarmee is het vrije verkeer van goederen en personen tussen Europese landen gewaarborgd. In Nederland is nog geen sprake van het sluiten van onze landsgrenzen.

Olympische Spelen

Nederlandse topsporters krijgen ook te maken met de gevolgen van het virus. Sportkoepel NOC*NSF sluit voorlopig de trainingscentra voor topsporters. Technisch directeur Maurits Hendriks: „We willen ons strak houden aan de overheidsrichtlijnen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.” De Olympische Spelen van komende zomer lijken nog niet in gevaar te zijn. Het Internationaal Olympisch Comité geeft telkens aan dat de Spelen in Tokio komende juli gewoon doorgaan.

Premier Rutte spreekt maandagavond om 19.00 uur het land toe via een zogenoemde address to the nation. In de tv-toespraak zal Rutte ingaan op de coronasituatie in Nederland en de ontwikkelingen voor de komende weken en maanden. Het is de eerste keer sinds de jaren zeventig dat een premier het volk direct toespreekt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.